Are Sensus® –matalaenergiajärjestelmä hyödyntää nyt myös maalämpöä

Are Sensus® -talotekniikkajärjestelmä on kehitetty käyttämään ilmais- ja matalaenergialähteitä, joilla voidaan huomattavasti vähentää – jopa suurelta osin korvata ostoenergian käyttö. Jyväskylään on rakenteilla Technopolis Innova2 -toimistorakennus, jossa järjestelmään yhdistetään ensimmäistä kertaa energiapaaluilla kerättävä maalämpö.
Sensus-järjestelmälle riittää huippupakkasillakin lämmitysveden alle 40-asteinen lämpötila. Alhainen lämpötila parantaa lämpöpumpun hyötysuhdetta yli 20 % verrattuna tavanomaisiin lämmitysjärjestelmiin, jotka tarvitsevat yli 50 C lämpötilaa. Tämä alentaa vastaavasti lämpöpumpun sähkön kulutusta.
Innova2:ssa maalämpöä kerätään rakennuksen perustuspaaluihin asennetulla putkistolla. Energiapaalu on taloudellinen vaihtoehto paalutettavissa rakennuksissa kallioreikien sijasta tai ohella. Samalla maaputkistoa käytetään rakennuksen jäähdyttämiseen, mikä alentaa energian kulutusta edelleen.
Are Sensus -matalaenergiajärjestelmä vähentää lämmitysenergian ja talotekniikan sähkön kulutusta huomattavasti. Järjestelmän energiatehokkuus perustuu ilmaisenergioiden tehokkaaseen hyödyntämiseen. Käytännössä järjestelmä siirtää huoneiden ja serveritilojen lämmön ilmastointikoneille, jossa tämä ilmaisenergia lämmittää ulkoa otettavaa ilmaa. Samalla viileä ulkoilma tuottaa jäähdytystä ilmaiseksi. Sisätiloihin asennetut kattopaneelit lämmittävät ja jäähdyttävät tilat miellyttävästi ja vedottomasti.
Are Sensus -matalaenergiajärjestelmä huolehtii tilojen lämmityksestä, jäähdytyksestä, ilmanvaihdosta ja valaistuksesta. Siinä on tilakohtainen, läsnäolon mukaan ohjatutuva automatiikka, joka pitää itsenäisesti huolta esimerkiksi ilmastoinnista ja valaistuksesta, joka on pehmeä eikä häikäise. Järjestelmä on ystävällinen sekä ihmisille että ympäristölle: se kuluttaa perinteistä ratkaisua vähemmän energiaa ja takaa samalla viihtyisän ja terveellisen työympäristön. Lisäksi tiloja on helppo muunnella ja kalustaa.
Are Sensus -järjestelmästä on hyviä kokemuksia jo kymmenen vuoden ajalta. Toteutettujen hankkeiden kokonaisala on jo yli 100 000 m2. Sensus-kohteita on rakenteilla parhaillaan muun muassa Techonopolikselle Jyväskylässä, Helsingissä ja Vantaalla ja Metsätapiolalle Espoossa.
Lisätietoja:
Are Oy
Heikki Mäki, suunnittelupäällikkö, puh. 040 300 5606, sähköpostiheikki.maki@are.fi

Jaa tämä: