Julkisen sektorin kiinteistöissä on suuri potentiaali hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Are Oy          Lehdistötiedote         2.12.2015 klo 13.00

Suomessa rakennukset käyttävät neljänneksen vuosittaisesta energiasta. Energiankäytön tehostamistalkoisiin on lähdetty laajalla rintamalla rakennusteollisuudessa. Viime aikoina rakenteet, eristeet ja ikkunat ovat kehittyneet valtavasti. Myös talotekniikkajärjestelmissä on tapahtunut kehitystä, mutta niiden soveltamiseen käytännössä on useita jarrutekijöitä – eivätkä asenteet ole näistä vähäisimpiä.

 

Talotekniikkajärjestelmien energiatehokkuudessa on huimia eroja. Suunnitteluvaiheessa on mahdollista tukeutua energialaskentaan, joka antaa tiedon rakennuttajalle energiatehokkaimmasta talotekniikkajärjestelmästä. Näin rakennuttaja pystyy valitsemaan ympäristöpolitiikkaansa parhaiten tukevan järjestelmän.

 

Suomalainen perheyritys Are Oy on kehittänyt patentoidun Are Sensus® -talotekniikkajärjestelmän Tekesin Sensus-teknologiaohjelmassa. Aren lisäksi kehitystyöhön osallistui tutkimus- ja oppilaitoksia:

  • Teknillinen korkeakoulu, Espoo
  • Lappeenrannan teknillinen yliopisto
  • Kungliga Tekniska Högskola, Tukholma
  • Työterveyslaitos
  • VTT

 

Eri rakennuttajat ovat vertailleet Are Sensusta perinteiseen talotekniikkajärjestelmään esimerkiksi seuraavin tuloksin:

  • Toimistorakennus 1, Sensus kulutti lämmitysenergiaa -31 % ja jäähdytysenergiaa -29 % vähemmän kuin verrokki.
  • Toimistorakennus 2, Sensus kulutti lämmitysenergiaa -22 % ja jäähdytysenergiaa -36 % vähemmän kuin verrokki.
  • Toimistorakennus 3, Sensus kulutti lämmitysenergiaa -30 % ja jäähdytysenergiaa -44 % vähemmän kuin verrokki.
  • Toimistorakennus 4, Sensus kulutti lämmitysenergiaa -27 % ja jäähdytysenergiaa -27 % vähemmän kuin verrokki.

 

Valmiita Are Sensus -kohteita on noin kolmekymmentä. Sensus soveltuu hyvin sekä uudis- että perusparannushankkeisiin. Järjestelmä pystyy hyödyntämään vaihtoehtoisia energialähteitä kuten geo- ja aurinkoenergiaa. Järjestelmä voidaan liittää kaukojäähdytykseen.

 

Are Sensus on ollut mukana kahdessa hankkeessa, jotka ovat saavuttaneet korkeimman LEED Platinaluokan ympäristösertifikaatin, sekä useissa LEED Kultaluokan hankkeissa.

 

Arviomme mukaan Sensus-järjestelmää hyödyntämällä julkinen sektori voisi saada noin 40 miljoonan euron säästöt vuositasolla ja CO2-päästöt vähenisivät samalla 150 000 tonnia vuodessa. Tärkeää on teettää taloteknisten järjestelmien energiatehokkuuslaskelmat, joiden avulla energiasäästöpotentiaalit voidaan läpinäkyvästi vertailla ja todentaa. Julkisen sektorin tulisikin vaatia talotekniikan energiatehokkuusvertailut osaksi hankintaprosessia.

 

Lisätietoja antavat:
Vesa Hakkarainen, liiketoimintajohtaja, vesa.hakkarainen@are.fi, puh 040 300 5181
Kauko Pellikka, hankekehitysjohtaja, kauko.pellikka@are.fi, puh. 040 300 5172

Are Sensus -talotekniikkajärjestelmä

Sensus-järjestelmän periaatekuva

Jaa tämä: