Kiinnostaako kiinteistön tuotto ja käyttäjien hyvinvointi? 

Näkökulmia

Heikki Pesu, toimitusjohtaja

 

Tiesitkö, että rakennukset ovat noin puolet Suomen kansallisvarallisuudesta? Rakennusten korjausvelan suuruudeksi on arvioitu 30–50 miljardia euroa.

 

Lisäksi eduskunnan tarkastusvaliokunta arvioi sisäilmaongelmien terveyshaittojen kustannuksien olevan 450 miljoonaa euroa vuodessa. Sisäilmaongelmien syitä voivat olla esimerkiksi rakennusten energiatehokkuuden parantaminen ilman ratkaisujen kunnollista testaamista tai energiankulutuksen pienentäminen ilmastointia ja lämpötilaa vähentämällä.

 

Nämä karmaisevat luvut suomalaisesta rakennuskannasta herättävät oikeutetun kysymyksen: ovatko kiinteistöjen omistajat tarpeeksi tietoisia rakennustensa kunnosta ja tuottavuudesta tai käyttäjien tyytyväisyydestä?

 

Energiakustannukset ovat iso osa kiinteistöjen kokonaistaloutta ja talotekniikan kehittyminen on tuonut huomattavia parannuksia asiaan. Kuten tarkastusvaliokuntakin jo kommentoi, terveyshaittoja aiheuttavat rakennusten kosteusongelmat eivät ole syy tinkiä energiansäästöstä, vaan terveet rakenteet ja energiansäästö on voitava yhdistää.

 

Viimekädessä kiinteistön tuoton määrää kuitenkin sen käyttöaste. Se taas riippuu suuresti käyttäjien ja vuokralaisten tyytyväisyydestä kiinteistön olosuhteisiin.

 

Hoidatko sinä kiinteistöäsi ennakoivasti vai korjaatko vain syntyneet vauriot?

 

Entä, pystytkö pienentämään kiinteistösi energiankulutusta ilman, että käyttäjät joutuvat tinkimään olosuhteista?

 

Onko kiinteistösi käyttöaste haluamasi suuruinen?

 

Are on ollut mukana kehittämässä ja huoltamassa suomalaista rakennuskantaa ja talotekniikkaa jo 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kartoitamme parhaillaan toimistotyöntekijöiden kokemuksia toimitilojen olosuhteista. Odotan mielenkiinnolla tutkimuksen tuloksia, joista tulemme keskustelemaan vuoden mittaan tässä are.fi-verkkosivustomme Näkökulmia-artikkeleissa.

 

Jaa tämä: