Raikas sisäilma takaa hyvän työvireen – kuka varmistaa sisäilman laadun?

Näkökulmia

Heikki Pesu, toimitusjohtaja

 

Luin Aren teettämän Suuren toimistotila-tutkimuksen* tuloksia. Siinä yli 1 000 toimistoissa työskentelevää henkilöä arvioi, että hyvä fyysinen työympäristö vaikuttaa merkittävästi heidän työhyvinvointiinsa. Se oli heille jopa tärkeämpää kuin oma palkka, työn sopiva tahti tai ammattimainen johto! Motivoiva työ, hyvä esimies ynnä työpaikan sosiaaliset suhteet olivat tärkeämpiä kuin itse työympäristö.

Vastaajien mukaan sisäolosuhteiden tärkein tekijä on sisäilman raikkaus. Poimin tutkimuksesta muutamia lukuja avatakseni sisäilman merkitystä: noin 800 henkilöä arvioi, että sisäilman laatu vaikuttaa eniten omaan vireystasoon. Tutkimuksen edetessä yli 400 henkilöä kertoi, että liian kuumassa tai tunkkaisessa tilassa ajatukset katkeilevat ja heitä väsyttää nopeasti. Lisäksi 600 henkilöä kertoi väsyvänsä töissä huonon sisäilman takia ainakin silloin tällöin, ellei viikoittain.

Arjen kokemusten ja nyt myös tämän tutkimuksen valossa meillä on kaikki syyt toimia sisäolosuhteiden parantamiseksi perustekijöiltään terveissäkin kohteissa. Kukaan ei ongelmia pysty ratkomaan yksin, vaan parhaat ratkaisut syntyvät vuorovaikutuksessa kiinteistön omistajien, käyttäjien, ylläpidosta vastaavien henkilöiden, suunnittelijoiden ja taloteknisten osaajien kesken.

Näin ovat useat asiakkaamme tehneetkin: uudiskohteissa he ovat perehtyneet sisäolosuhteisiin jo hankkeidensa varhaisessa vaiheessa ja päätyneet tavoittelemaan laadukkaita työolosuhteita asiantuntijoidemme kanssa. Yhdessä olemme myös etsineet käytössä olevissa kiinteistöissä ongelmien juurisyitä ja sen mukaisesti tehneet olosuhteita parantavia ratkaisuja. 

Kokemus ja kohdekohtaiset seurantatutkimukset kertovat, että tämän kaltainen tavoitteellinen ja älykäs kiinteistön johtaminen varmistaa osaltaan vireiden työpäivien määrän kasvun.

 
*Suuri suomalainen toimistotilatutkimus – tutustu tuloksiin

Vastaajia Suomen Taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa oli tarkalleen 1 012 ympäri Suomen. Heidän vastauksensa tarjoavat huomionarvoisia tosiasioita sisäolosuhteiden kehittämiseen.

Jaa tämä: