Valovoimalla pyörivä ostospaikka
Kuvateksti: Aren Jari Aalto ja Harri Launo esittelevät joulukuussa valmistuvaa Launeen Prisman aurinkovoimalaa Hämeenmaan kiinteistöjen kiinteistöjohtajalle Ari Järviselle.
Fortumin kanssa yhteistyössä toteutettava Solaris 1 on Suomen suurin kattoasenteisten aurinkovoimaloiden asennushanke, asennettavalta paneeliteholtaan 10 MWp. Aren asiakkuuspäällikkö Harri Launo ja johtava asiantuntija Jari Aalto ovat olleet mukana alusta lähtien. Harri toimii hankkeen vetäjänä ja Jari on mukana projektipäällikkönä sekä sähkötekniikan asiantuntijana.
– Solaris 1:ssä on mukana 11 Aren asennustiimiä, jotka työskentelevät eri paikkakunnilla Halikosta Ouluun. Asennukset aloitettiin Riihimäellä kesäkuussa 2018. Kuuma kesä asetti projektille haasteita: katot muuttuivat auringon porotuksesta niin kuumiksi, että asentajat joutuivat työskentelemään öisin, Harri kertoo.
Are ja Fortum valikoituivat hankkeen toteuttajiksi S-Voiman teettämän kilpailutuksen pohjalta. Solaris 1 -projektiin kuuluu sekä pieniä 50 kilowattisia kohteita että suuria useiden satojen kilowattien kohteita.
Lahdessa Launeen Prismassa asennukset aloitettiin syyskuussa. Huolellinen suunnittelu aloitettiin tämänkin kohteen osalta kuitenkin huomattavasti aiemmin. Onnistunut toteutus perustuu aina järjestelmän huolelliseen mitoitukseen, joka huomioi kohteen kulutusjakauman, katon tilan sekä rakenteiden kestävyyden. Turvallisuus on keskiössä, kun suunnitellaan varsinaisia asennustöitä.
– Ennen kuin yhdenkään paneelin asennusta edes mietittiin, teimme turvallisuussuunnitelman. Kohde vaati myös sähkö- ja asennus- sekä nostosuunnitelmat. Kun työskennellään katolla ja on kyse sähkötöistä, kaikki on mietittävä huolella ennakkoon, Jari selvittää.
Jatkuva turvallisuudesta huolehtiminen on osa työmaan arkea: viikottaiset kunnossapidon tarkastukset ja ennakoiva työturvallisuustyö takaavat sen, että ongelmia ei pääse syntymään.
Kuva: Launeen Prisma Lahdessa on yksi S-Voiman tilaaman Solaris 1 -hankkeen suurimmista kohteista.
Tarkkaa työtä
Solaris 1 -projektin aurinkopaneelityömailla työskentelee 60 arelaisen lisäksi muitakin. Projektin sujuvuuden kannalta on tärkeää, että yhteistyö sekä logistiikasta että nostoista vastaavien kumppaneiden on hyvin suunniteltu ja aikataulutettu.
– Yhteensä Lahden kaltaisessa suuressa projektissa järjestelmän asennus kestää noin 3-4 kuukautta. Ennen luovutusta aurinkovoimalan toimivuus testataan huolellisesti, Jari kertoo.
Aurinkopaneelit muuttavat energian sähköksi invertterien kautta.
– Fortumin järjestelmä seuraa aurinkovoimalan toimivuutta jatkuvasti ja ilmoittaa mahdollisista poikkeamista, Harri toteaa. Launeen Prisman kohdalla paneelien asennukset ovat vain osa työtä. – Paneeleita varten tarvittavien telineiden teko ja katolla tapahtuva kaapelointi muodostavat suuren osan käytännön työstä, Harri kertoo.
Ekologista ja edullista
Aurinkovoimala on pitkä investointi, jonka käyttöikä on noin 25–30 vuotta. S-ryhmä halusi sijoittaa aurinkoenergiaan sen ilmastoystävällisyyden takia.
– Olemme isosti mukana myös erilaisissa tuulivoimahankkeissa. Aurinkovoima on paitsi ekologista, myös edullista, pohtii Launeen Prisman hankkeessa S-ryhmän edustajana toimiva tekninen isännöitsijä Hannu Tauriainen Hämeenmaan Kiinteistöt Oy:stä.
Hannu kiittelee töiden sujuneen Prisman osalta hyvin.
– Asennukset eivät juuri ole näkyneet asiakkaiden arjessa, lukuun ottamatta muutamana aamuna tehtyjä paneelien nostoja katolle.
Hanke lukuina |
Solaris 1Suomen suurin kattoasenteisten aurinkovoimaloiden asennushanke, jossa on yhteensä 40 S-ryhmän kohdetta ympäri Suomen. – 37 000 aurinkopaneelia. – 400 kilometriä tasasähkökaapelia. – 250 invertteriä, jotka muuttavat aurinkoenergian sähköksi. – 70 kilometriä alumiinikiskoa, josta muodostuu telineitä. Aurinkopaneelit asennetaan näihin telineisiin. |
Launeen Prisma, Lahti– teho 940 kilowattia. – 3 500 aurinkopaneelia. – 40 kilometriä paneelikaapelia katolla. – 7 kilometriä alumiinikiskoa. |
Lisätietoja:
Harri Launo, asiakkuuspäällikkö, Are Oy
040 300 6545 / harri.launo@are.fi