Yllättikö kesä taas kiinteistönhoidon? 

 

Näkökulmia

Seppo Korhonen, liiketoimintajohtaja, Kiinteistöpalvelut

 

Aren Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset toimistotyöntekijät eivät ole tyytyväisiä toimistojen sisäolosuhteisiin. Jopa 48 prosenttia vastaajista sanoo, että toimistossa on kesäaikaan liian kuuma, kun samalla 17 prosenttia kokee, että toimistoissa on liian kylmä kesäaikaan. Myös ilmanvaihto tuntuu olevan puutteellinen ja ilma tunkkainen 37 prosentin mielestä.

Tulos ei yllätä minua. Valitettavan harvaa kiinteistöä ajetaan niin, että käyttäjien toiveet ja hyvät sisäolosuhteet olisivat päällimmäisenä tavoitteista. Moderni talotekniikka vaatii osaamista ja ymmärtämistä ja kun tietää mitä tekee, niin oikeilla säädöillä aikaansaadaan miellyttävät sisäolosuhteet kiinteistöihin ja energiankulutuskin pysyy kurissa.

 
Hyvien sisäolosuhteiden luomisessa ennakointi onkin keskeisestä. Suunnitelmallisella ja tavoitteellisella toiminnalla voidaan parantaa olosuhteita ja samalla pienentää kiinteistönhoidon kustannuksia. Esimerkiksi kesää silmällä pitäen hyvään ennakoimiseen kuuluu vaikkapa oikealla tavalla ajoitetut jäähdytyslaitteistojen huollot ja säädöt siten, että ne ovat toimintavalmiina kun helteet sitten saapuvat.

Myös kustannusjahdissa löytyy yllättäviä loukkoja osaamattomalle. Esimerkiksi lämpötilan ja ilmanvaihdon optimoiminen juuri kesäaikaan on erityisen tärkeää niin, että lämpimällä säällä jäähdytetään juuri oikeaan aikaan ja sopivalla tasolla, ettei lopulta päädytä maksamaan turhasta jäähdyttämisestä.

Onko sinun kiinteistösi ajan tasalla ja olosuhdetavoitteet määritelty, vai seurataanko toteutuneita lukuja ja kustannuksia vasta jälkikäteen?

Jaa tämä: