Työturvallisuus on yhteinen asia

Liikunta tukee työssä jaksamista

 

Jokaisella on oikeus päästä kotiin ehjänä, olit sitten toimitusjohtaja, projektinhoitaja tai kesäharjoittelija. Tämä on asia, josta ei saisi tinkiä. Usein työmaalla työturvallisuutta pidetään työn haittatekijänä ja se käsitetään koskemaan vain suojalasien ja turvakenkien käyttöä. Kyseessä on kuitenkin suurin kokonaisuus, joka yhdistää koko rakennusalaa.

 

Työilmapiiri vaikuttaa työturvallisuuteen merkittävästi. Jos työmaalla on hyvä henki ja työvälineet sekä turvavarusteet ovat kunnossa, on työturvallisuuskin hyvissä kantimissa. Kun töihin on mukava mennä ja työlle on annettu selkeät tavoitteet ja ohjeet, sattuu virheitä vähemmän.

 

Turvallisuuden takaavat kehonhuolto, uni ja ravinto

Työskentelen itse liike- ja toimitilarakentamisen LVI-urakoinnin yksikössä. Surullisen paljon on pistänyt viime aikoina silmään sairaseläkkeelle, työkyvyttömyyseläkkeelle ja uudelleenkoulutukseen päätyvien asentajien määrä. Useimmiten kyseessä on keski-ikäinen asentaja, jolla paikat pettävät puutteellisen kehohuollon takia tai rakenteellisten heikkojen kohtien pettäessä. Näin ei tarvitse käydä.

 

Tästä harmistuneena olenkin alkanut muistuttaa nuorempia asentajia siitä, että raskasta työtä ei voi tehdä ilman kunnollista kehonhuoltoa, riittävää unta ja hyvää ravintoa. On vähintäänkin yhtä tärkeää nukkua riittävästi kuin pitää kypärää päässä. Vähäinen uni saa keskittymisen heikkenemään ja silloin riskit jäävät huomaamatta. 

 

Kunnollinen kehonhuolto pitää kehon valppaana ja vahvana. Sillä vältytään revähdyksiltä sekä tuki- ja liikuntaelinvammoilta, jotka ovat varsin yleisiä urakoinnin piireissä. Hyvä ravinto puolestaan pitää miehen liikkeessä koko päivän ja energian tasaisen korkealla. Kaikki nämä ovat liian vähän arvostettuja ja huomioituja asioita. 

 

Nuoret työturvallisuuden keskiössä

Tulevaisuuteen tulee aina panostaa ja tämä pätee myös työturvallisuudessa. Siksi onkin tärkeää, että yrityksissä huomioidaan nuorten kokemattomuus työturvallisuudessa. On hienoa nähdä, kun uusi työssäoppimisjakson aloittanut nuori otetaan työmaalla vanhempien asentajien puolelta suojaan ja opetukseen. Näissä nuorissa ja uusissa työntekijöissä on alan tulevaisuus ja samalla mahdollisuus vähentää ja kitkeä turhat tapaturmat pois. Itse olen pitänyt työmaalla tiukkaa linjaa nokkamiehen kanssa nuorten työturvallisuudesta. Lisäksi on painotettu myös edellä mainittuja kehohuoltoon, uneen ja ravintoon liittyviä asioita. 

 

Välillä on hankala saada juuri asentajaksi valmistunutta ja omasta mielestään kuolematonta nuorta miestä ymmärtämään, ettei kaikkien ole pakko tehdä samoja virheitä tai oppia asioita kantapään kautta. Tämä työturvallisuuden ja hyvien työskentelytapojen siemen pitäisi istuttaa asentajan alkuihin jo ensimmäisenä koulupäivänä ja antaa sen itää koko koulutuksen ajan, ettei kaikki tämä oppiminen tapahtuisi työmaalla ja työterveyshuollossa.

 

Aressa työturvallisuus on ykkösasia

Onneksi meillä Aressa on tartuttu asiaan ja tarjolla on tukea liikuntaharrastuksiin sekä omat salibandy- ja jääkiekkovuorot. Työterveyshuollosta on myös tarjolla työfysioterapeutin palveluita, mikäli tarvetta ilmenee. Myös turvavarusteet on hiottu Aressa viimeisen päälle. Työvaatteet on suunniteltu jokaiselle ryhmälle oikeanlaisiksi ja täyttämään laissa vaaditut ja meidän omat standardit. Tarjolla on laaja valikoima kenkiä, suojalaseja ja muita käytettäviä suojaimia. Tässä pyritään siihen, että suojaimet ovat niin käytännöllisiä ja mukavia käyttää, että niiden kanssa työskentely on helppoa ja vaivatonta.

 

Aiheena työturvallisuus on iso aihe ja siitä voisi kirjoittaa loputtomasti. Kuitenkin pähkinänkuoressa: pitäkää huolta itsestänne ja työtovereistanne. Vastuu on yhteinen ja epäkohtiin tulee puuttua.

 

Kirjoittaja:
Karri Koponen

Kirjoittaja on projektipäällikkö, joka on hurahtanut extreme-urheiluun ja oppinut käyttämään suojia niin työssä kuin vapaa-ajalla.

Avainsanat:
kehonhuolto
lepo
suojaimet
suojavälineet
turvallisuus
turvavarusteet
työturvallisuus
työvaatteet
Jaa tämä: