Kesätöissä Arella: Ajatuksia ja odotuksia ennen töiden aloittamista

Kesä on kesätyöntekijöiden aikaa

 

Allekirjoittanut kuului viime kesäkuun ajan Aren rakennusosaston vahvuuteen toimien rakennusapumiehenä. Kokemus oli antoisa kaikin puolin, ja niinpä sellaista saattaa odottaa myös tänä vuonna. Työt olisi tarkoitus aloittaa kesäkuun 6. päivä, joten ei ole pitkä aika, kun pääsee taas vetämään haalareita ylle. Juhlan ja arjen kontrasti iskee samalla mukavasti, kun lakkiaispuku ja ruusu vaihtuvat kahdessa päivässä työhaalariin ja lapioon.

 

Kaikki kesätyö on arvokasta

Aloittaessani kesätyöt Arella koen itseni etuoikeutetuksi, sillä kesätyöt eivät ole nuorelle itsestäänselvyys, päinvastoin. Jotkut hakevat ja hakevat, mutta eivät saa töitä. Toisilla taas käy parempi tuuri. Toki pelkällä tuurilla ei kesätöitä saada, vaan myös oma tekeminen vaikuttaa. Saadessani täksi kesäksi paikan Arelta koen, että viimevuotinen työjaksoni oli onnistunut. Näin omalla tekemiselläni vaikutin kesätyön saamiseen täksi vuodeksi.

 

Kesätöiden vaikea saatavuus lisää itselläni ennen kaikkea arvostusta kaikenlaista työtä kohtaan, mitä vain on tarjolla. Niinpä työ kuin työ tehdään kunnolla. Tulevaisuuden kannalta kaikki työkokemus on  arvokasta,  joten annettuja mahdollisuuksia ei kannata heittää hukkaan. Ei ole suurtakaan väliä sillä, vastaako kesätyö juuri sitä, mitä ajatteli itse myöhemmin elantonsa eteen tehdä. Se, miten työn kokonaisuutena hoitaa, on tärkeintä. Ottamalla kokemuksesta kaiken hyödyllisen irti, on opittuja asioita mahdollista jalostaa ja soveltaa myöhemmässä elämässä.

 

Työnantajan vastuu ja kokemuksia Arelta

Vaikka on etuoikeus saada kesätyöpaikka, ei se tarkoita, että kesätyöntekijän olisi tehtävä kaikkea mahdollista kyseenalaistamatta mitään. Hyvä työnantaja arvostaakin kesätyöntekijän oikeuksia, eikä kohtele häntä kaltoin. Tämä on myös tärkeää juuri siksi, että kesätyöstä muodostuu kesätyöntekijälle antoisa.  Perehdytys ja työturvallisuus ovat perusesimerkkejä, joihin kesätyöntekijällä on täysi oikeus ja joista työnantajalla on velvollisuus huolehtia. Viimevuotisen työkokemukseni perusteella voin todeta, että Arella nämä toimivat hyvin. Työturvallisuus etenkin tuntui olevan erityisen tapetilla ja olen siitä myös kiitollinen. Käytössä olleet työvarusteet ja -suojaimet olivat asianmukaiset, ja ennen töiden aloittamista oli myös suoritettava työturvallisuuskortti. Lisäksi perehdytys kuhunkin työtehtävään oli riittävää, joten minkäänlaista välinpitämättömyyttä ei myöskään ollut havaittavissa. Näiden seikkojen osalta on myös turvallisuuden puolesta mukava aloittaa työt jälleen Arella.

 

Näin nuorella iällä ja vähäisellä työkokemuksella työskennellessä törmää väistämättä erilaisiin ennakkoluuloihin ja joskus myös väheksymiseen. Tätä ei tietenkään toivoisi kokevansa ainakaan jatkuvasti, sillä into työn tekoon heikkenee silloin väkisin. Viime vuoden kokemuksen pohjalta minun ei onneksi tarvitse pelätä, että tälläistä kohtelua jatkuvasti saisin. Suurimmaksi osaksi suhtautuminen oli viime kerralla avomielistä,  eikä vähättelyä joutunut pahemmin kokemaan. 

 

Odotan tulevaa kesätyöpestiäni kaikin puolin innolla, ja toivon että myös Arella ollaan tänäkin vuonna avoimin mielin ottamassa kesätyöntekijöitä vastaan. 

 

Kaikille työniloa ja työrauhaa toivottaen,

Samuel

Kirjoittaja:
Samuel Kajander

Kirjoittaja on 19-vuotias tuore ylioppilas, jolta löytyy aikaisempaa kesätyökokemusta Arella.  

Avainsanat:
harjoittelija
harjoittelu
kesätyö
kesätyöläinen
oppiminen
työssäoppiminen
Jaa tämä: