Harjoittelijasta projektinhoitajaksi

Aren kiinteistönhuollon auto matkalla töihin.

 

Marraskuussa 2015 selailin kouluni sivuilla työpaikkailmoituksia, kun yksi kiinnitti huomioni. Tarjolla oli projektinhoitoharjoittelijan paikka Aressa elokuun 2016 loppuun saakka. Epäröin hetken: sähkötekniikkainsinöörin opintoja oli vielä muutaman hajakurssin ja lopputyön verran jäljellä, ja työt Aressa tulisi aloittaa jo joulukuun aikana. Olisiko liian aikaista sitoutua yli puolen vuoden työtehtävään, jos paikka sattuisikin lohkeamaan? Päätin kuitenkin hakea paikkaa ja ilokseni päädyin ensin työhaastatteluun ja lopulta töihin.

 

Ensimmäiset päivät Arella kuluivat perehdytyksessä ja uuteen työpaikkaan tutustuessa. Varsin pian pääsin kuitenkin avustamaan tarjouslaskijoita urakkatarjousten laadinnassa. Tehtävä tuntui aluksi haastavalta: mitään täysin vastaavaa ei opintojen aikana tai aikaisemmissa töissä ollut vielä oikeastaan tullut tehtyä. Työtä tekemällä kuitenkin opin nopeasti ja pian pääsinkin kokoamaan tarjouksia täysin itsenäisesti.

 

Insinööriksi Aren kautta

Talvi kului ja kevään tullen opintojen loppuminen alkoi häämöttää horisontissa. Insinöörityön alulle saaminen painoi päälle. Työskentely Arella oli sujunut oikein mukavasti: olin viihtynyt hyvin ja oppinut paljon työn ohessa. Toivoin voivani toteuttaa myös lopputyöni yhteistyössä Aren kanssa ja mahdollisuus tähän tarjoutui, kun Arelta tarjottiin lisä- ja muutostöiden laskentaan liittyvää insinöörityöaihetta. Tartuin erittäin mielelläni tarjottuun lopputyöaiheeseen. Tarjouslaskentaa tehneenä minulla oli jo jonkinlainen kosketuspinta lisä- ja muutostöiden laskennan politiikkaan ja mielessä vilisi jo valmiiksi jonkinlaisia ajatuksia siitä, kuinka laskentaa voitaisiin tehostaa.

 

Lopputyön tekeminen sujui mutkattomasti. Laadin samaan aikaan oikeita lisä- ja muutostyötarjouksia, joten tutkielma kulki ja jalostui kuin itsekseen työn ohessa. Insinöörityöni valmistui kesän lopussa, ja voin sanoa olevani lopputulokseen todella tyytyväinen. Uskon ja toivon työstäni olevan runsaasti iloa myös Arelle; koulutuksia projektihenkilöstölle lisä- ja muutostöiden laskentaohjelmista on minun lopputyöni pohjalta jo suunnitteilla.

 

Kesä työmaalla

Kevään lopulla astuin ensimmäistä kertaa töihin toimiston ulkopuolelle. Pääsin tutustumaan ja työskentelemään Keilaniemen metroaseman työmaalle. Jälleen kaikki oli uutta ja jännittävää – etenkin työmaan suuri koko tuntui huimaavalta.

 

Työmaalla pääsin kokeilemaan sekä työvaiheiden ohjausta että töiden tekemistä. Nopeasti huomasin oppineeni yhtä sun toista ja vastuu työmaalla kasvoi osaamisen mukaan. Luottamus osaamiseeni on tuntunut hienolta ja koen monipuolisen työskentelyn ja taitojen kartoittamisen hyvin arvokkaaksi.

 

Vakituiseen työsuhteeseen Arelle

Elokuun ja harjoitteluni loppu saapui nopeammin kuin osasin odottaa. Työskentely Arella on tarjonnut paljon ja ennen kaikkea ollut erittäin opettavaista.  Olen päässyt tutustumaan monenlaisiin tehtäviin ja kehittynyt työssäni huikeasti. Hienolla harjoittelulla oli vieläkin mahtavampi loppu: syyskuun ensimmäisenä päivänä projektinhoitoharjoittelijan tittelini vaihtui projektinhoitajaksi ja työsopimus vakituiseksi.

 

Muutaman viikon päästä virallisesti valmistuvana sähkötekniikan insinöörinä tulevaisuus näyttää kirkkaalta. Luennoilla istuskelu ja tentit ovat tältä erää ohi, mutta oppiminen työn ohessa saa jatkua Aren leivissä vielä pitkään!

Kirjoittaja:
Sebastian Hovi

Kirjoittaja on sähköurakointiyksikön projektinhoitaja, joka harjoittelee vuodesta toiseen moottoripyörän rakentamista.

Avainsanat:
harjoittelija
harjoittelu
kehittyminen
projektinhoitaja
projektinhoitoharjoittelija
työssäoppiminen
urapolku
Jaa tämä: