Työkykytalon elinkaaripalvelut

Valkoinen kerrostalo

Työkykyä voidaan ajatella kerrostalona. Rakenna oma työkykysi kuten modernit kiinteistöt rakennetaan, ja huolehdi kiinteistösi kunnosta koko sen elinkaaren ajan. Kuntoarvioi kiinteistösi säännöllisesti, päivitä tekniikka ja optimoi olosuhteet.  Näin lisäät työkykytalosi käyttöikää, viihtyisyyttä ja tuottavuutta.

 

Terveen itsekäs

Talon perustuksien pitää olla kunnossa, jotta sen päälle voidaan rakentaa. Työkykytalon perustukset rakentuvat terveydestä sekä fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta toimintakyvystä, jotka jokainen yksilö rakentaa itse. Työnantajan velvollisuus on tarjota työntekijöille terveellinen ja turvallinen työympäristö ja työterveyshuolto.

Työterveyshuolto on hyvä kumppani, mutta työkyvyn perusta lähtee jokaisesta itsestään.  Työterveyshuolto ei voi poistaa liikkumattomuuden tai muiden huonojen elintapojen lisäämää sairauden riskiä. Työnantaja voi ostaa työterveyshuollosta asiantuntijuutta, mutta työnantaja ei voi ostaa terveitä työntekijöitä. Omasta terveydestä ja toimintakykyisyydestä pitää ottaa vastuuta.

 

Elinkaarimallia soveltaen: halu ja kyky oppia uutta

Toinen kerros rakentuu osaamisesta, jonka perustana ovat peruskoulutus sekä ammatilliset tiedot ja taidot. Suomessa yhteiskunta mahdollistaa ilmaisen ja kattavan koulutuksen, jota useat työnantajat myöhemmin tukevat ja täydentävät sisäisin ja ulkoisin koulutuksin.

Laadukas ja ilmainen koulutus ei kuitenkaan poista työntekijän omaa vastuuta oppijana. Pitää haluta kehittyä. Työelämä muuttuu jatkuvasti ja työntekijöiden on kehityttävä koko työuransa ajan työelämän muutosten mukana. Kun osaaminen on ajan tasalla, on työssäkin parempi olla.

 

Optimoidaan asenne

Kolmas kerros rakennetaan yksilön arvoista, asenteista ja motivaatiosta. Nämä ovat niin olennaisia työkyvyn kannalta, ette niiden voisi melkein sanoa olevan osa talon perustuksia. Omalla asenteella on työntekoon ja työkykyyn todella suuri vaikutus. Jos työ antaa enemmän kuin ottaa, se vahvistaa ja tukee työkykyä. Kääntäen, jos työ on pakkopullaa, työkyky kärsii. Oma asenne on hyvä tarkistaa ja optimoida säännöllisin väliajoin.

 

Työtehtävä ja työolot esimiehen vastuulla

Työkykytalon ylimpänä kerroksena ovat johtaminen, työyhteisö ja työolot, joista vastuun kantaa työnantaja. Tähän kerrokseen kuuluvat työpaikan arvot ja asenteet sekä esimiestyö ja työyhteisön toimivuus. Talon eri kerrokset tukevat toisiaan ja työkykytalo pysyy pystyssä vain, jos kaikki kerrokset on rakennettu huolella ja niitä huolletaan sekä peruskorjataan jatkuvasti. 

 

Työhyvinvointipäällikön työkykytalon kuntokartoitus

Minun taloni on minulle tärkeä ja haluan huolehtia työkyvystäni jo siksi, että olen myynyt osaamiseni ja ammattitaitoni työnantajalleni. Olen tehnyt sopimuksen työnantajani kanssa: minä tuotan tulosta yritykselle omalla osaamisellani, jota ylläpidän ja kehitän.

Pidän huolta työkunnostani, jotta pääsen työhön lupauksieni mukaisesti ja siitä vastineeksi saan sopimukseni mukaista palkkaa. Vaikka työ on minulle tärkeä osa elämääni ja identiteettiäni, pidän terveydestä, osaamisesta ja ammattitaidostani huolta myös ihan itsekkäistä syistä. Haluan säilyttää työmarkkinakelpoisuuteni alati muuttuvassa yhteiskunnassa sekä saada paljon terveitä ja onnellisia vuosia. Haluan olla ennen kaikkea hyvinvoiva äiti, puoliso, tytär ja ystävä.

Pidetään huolta työkykytaloistamme läpi niiden elinkaaren – ihan vaan jo itsekkäistä syistä!

Kirjoittaja:
Niina Mäkelä

Aren työhyvinvointipäällikkö, joka huoltaa työkykytaloaan muun muassa avannon, kuntosalin ja kirjojen avulla.

Avainsanat:
työ
työhyvinvointi
työnantaja
työterveys
Jaa tämä: