Innostu innostamaan – esimiestaitoja voi oppia niin kuin muitakin taitoja

Esimiestyötäkin voi oppia

 

Elinikäisen oppimisen idea on jo vanha. Nykypäivänä tämä vanha tuttu ajatus on edelleen vahva. Tämän ajan muuttuvassa työelämässä tarvitaan koko ajan uusien taitojen oppimista. Välillä tällainen ajatus voi tuntua haasteelliselta kaiken kiireen keskellä. ”Eikö tämä jo riittäisi, kun kokemusta on monesta ja vaikka muillekin jakaa. Mistä lisää aikaa kehittyä?”

 

Silti ajatus jatkuvasta kehityksestä ja oppimisesta on suorastaan koukuttava. Miten mukava on ajatella, että ihminen oppii koko ajan kaikkina elämänsä ikävuosina ja että opiskella voi uutta koko ajan työssä ja työn ohella. Eikö tämä tarkoitakin, ettei meidän tarvitse koskaan olla täysin valmiita?

 

Oppia esimiehen ikä kaikki

Myös esimiestyössä voi (ja on syytä) oppia koko ajan. Esimiehen ruutuun kasautuvat aikamoiset paineet osata ja taitaa hyvin monenlaisia asioita liiketoiminnan lainalaisuuksista asiakaskohtaamiseen, muutosjohtamiseen, työoikeuteen ja yksilöpsykologiaan, tai ainakin siltä välillä näyttää. Joskus tuntuu, että hyvän esimiehen rima nostetaan varsin korkealle. Voiko tämä johtaa peräti siihen, että esimiestehtäviin halukkaiden määrä pienenee, kun esimiehiin kohdistuvat vaatimukset kasvavat ja kasvavat?

 

Ehkäpä riittävän hyvän esimiehen pitäisi riittää. Hän olisi innostava ja oikeudenmukainen, kiinnostunut porukoistaan, olisi sopivasti läsnä heidän arjessaan, hallitsisi erilaisia esimiestyön käytäntöjä (vaikkapa kuinka huomioida hyviä työsuorituksia ja antaa palautetta), osaisi jatkuvasti ottaa asioista selvää (esimerkiksi sovellettavien työehtosopimusten määrittelyt äitiys- tai isyysvapaan palkallisuudesta tai miten työntekijä vuosilomalta sairastuessaan saa siirtää lomansa myöhemmin pidettäväksi) ja tunnustaisi, että tietoa löytyy niin työkavereilta kuin porukoiltakin. Olisi riittävän ”auki” ja kuitenkin jämäkkä suunnannäyttäjä. Kuvailinko sinun esimiestäsi?

Ihminen keskiössä myös esimiehen kohdalla

Nostamatta esimiehiä mitenkään jalustalle voidaan todeta, että esimiestyön vaikutus työtyytyväisyyteen ja työhyvinvointiin on erittäin merkittävä. Tätä ei kenenkään esimiehen pidä nähdä päätä ahdistavana pantana, vaan nöyrästi suurena mahdollisuutena. Mikä onkaan hienompaa kuin päästä vaikuttamaan porukoiden työelämään, jotta työllä on sellainen merkitys kuin itse kukin meistä siltä haluaa.

 

Esimiestyötä voi oppia. Viisaat sanovat, että virheistäkin voi oppia, ja esimiestyötä ajatellen se tarkoittanee, ettei esimiehenkään tarvitse olla täydellinen, vaikka häneltä on lupa paljon odottaakin.  Esimiehelläkin on hyvä olla mahdollisuus olla oma inhimillinen itsensä. 

 

Se, että esimies on aidosti innostunut omasta työstään ja innostunut porukoistaan, rakentaa osaltaan perustaa myös porukoiden onnistua. Innostumista ja intoutumista tarvitaan, että syntyy jotain uutta, hyvää pöhinää.

 

Autamme toisiamme onnistumaan, myös esimiestä

Tiimiläisenä voin itsekin paljon vaikuttaa siihen, miten yhteistyökumppanini, työkaverini tai esimieheni onnistuu. Se, että on enemmän tai vähemmän vastuussa muiden työelämästä, on iso tehtävä, jossa onnistumisessa auttaa nöyrä – ja samalla jämäkkä, innostava – ja tolkullinen, ja kaikkinensa avoin asenne. 

 

Onnistumisessa myös esimiehet tarvitsevat porukan apua. Yksin ei jätetä onnistumaan, kuten meillä sanotaan, ei myöskään esimiestä. Tässä on saumaa sekä tiimille että liiketoimintaa tukevissa toiminnoissa työskenteleville. Autetaan tänäänkin työkaveria ja esimiestä onnistumaan, niin työnteko on meille kaikille mukavampaa ja tuloksellisempaa. 

 

Kirjoittaja:
Päivi Lyly

Kirjoittaja on henkilöstön kehittämispäällikkö, joka tekee taas uudenvuodenlupauksen uuden oppimisesta.

Avainsanat:
esimies
esimiestaidot
esimiestyö
Jaa tämä: