Virtuaalitodellisuus rakennusalalla nörttien huohotusta?

Sekoitettu todellisuus kiinteistöalalla

Kiinteistöalan tapahtumissa on jo muutaman vuoden ajan näkynyt ständeillä suurikokoisia laseja ihmisten päässä. Mistä oikein on kyse?

Lasien avulla luodaan käyttäjälle sekoitettu todellisuus (MR eli mixed reality), joka tarkoittaa todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden yhdistelmää. Lasien läpi katsottuna tilaan pystytään siis tuomaan esineitä ja asioita, joita siellä ei oikeasti ole. Tietokonesimulaation luomia kolmiulotteisia objekteja pääsee tarkastelemaan ja niihin pystytään lisäämään toiminnallisuuksia sekä informaatiota.

 

Älylasien haasteet työmaakäytössä

Laseja esitellään innokkaasti messuilla, mutta työmailla niitä ei vielä näe. Arkityön apuvälineeksi lasit saadaan vasta, kun niiden käyttävyyttä saadaan reilusti parannettua. Markkinoilta tällä hetkellä saatavien mallien kanssa kikkaillaan joko johtoviidakossa tai tuskaillaan lasien painon kanssa. Suorituskykykään ei vielä täysin pysty vastaamaan hektisen työn vaatimuksiin.

 

Älykypärän mahdollisuudet rakennus- ja kiinteistöalalla

Uusia laitteita tulee kuitenkin markkinoille kuin sieniä sateella. Näistä kiinnostavin uutuus on mielestäni DAQRIn älykypärä. Päivittäiseen käyttöön kypärä on toistaiseksi liian raskas, mutta se sisältää ominaisuuksia, jotka tekevät siitä kehityskelpoisen apuvälineen kiinteistön rakennusvaiheen ja ylläpidon tehtäviin. Pidän erityisesti siitä, että lasit on integroitu turvavarusteena käytettävään kypärään. Kypärän painoon ja akun lämpenemisen aiheuttamaan otsan kuumotukseen pitäisi tulla helpotusta, kun pian julkaistaan älykypärän uusi malli, jossa osa tekniikasta kiinnitetään vyötärölle. Odotan innolla, sillä teknisesti laite vaikuttaa potentiaaliselta.

 

DAQRIn kypärään on integroitu tietokoneen ja akun lisäksi lämpökamera. Autodeskin BIM360 alustaa käyttävän älykypärän avulla pystytään esimerkiksi rakennuksen pohjakuvat tuomaan kypärän näytölle ja kiinteistöä kierrettäessä tekemään vertailua tehdyn suunnitelman ja toteutuksen välillä. Lämpökameran ansiosta voidaan esimerkiksi LVI-kuviin liittää lämpötilalukemat ja havaintoihin yhdistää myös reaaliaikaista rakennusautomaation välittämää sensoridataa.

 

Kiinteistönhoitajan sekoitettu todellisuus

Heti kun MR-laitteiden lastentaudit saadaan poistettua ja rakennusten tietomallit suunnittelusta ylläpitoon pidettyä ajan tasalla, aukeaa mahdollisuus sekoitetun todellisuuden hyödyntämiselle kiinteistön ylläpidossa ja huollossa.

 

Älylasien avustuksella suoritettu huoltotehtävä voisi edetä esimerkiksi seuraavasti. Kiinteistönhoitaja lähtee selvittämään mistä johtuu, että tietyssä toimiston osassa valitetaan olevan liian kylmä. Älylaseihin syötetty tieto rakennuksesta kertoo, missä kohtaa alaslasketun katon yläpuolella sijaitsee tilaan johtavan lämmitysputken venttiili ja mikä anturi tilaa mittaa. Laseihin voidaan tuoda myös rakennusautomaation tieto venttiilistä eli pitäisikö sen olla auki vai kiinni. Lisäksi tilan todellista lämpötilaa voidaan verrata lämpötila-anturin lähettämään tietoon. Älylasien näkymä voidaan jakaa LVI-asiantuntijalle, joka pystyy ohjeistamaan kiinteistönhoitajaa tuomalla näytölle tehtävän suorittamiseksi tarvittavaa tietoa. Kun kaikki tapahtuu lasien välityksellä vapautuvat kädet puhelimen näpräilystä työn teolle, jolloin tehokkuus ja työturvallisuus nousevat uudelle tasolle. 

 

Mahdollisuudet sekoitetun todellisuuden hyödyntämiselle rakennus- ja kiinteistöalalla ovat valtavat. Älylasien matka messuosastojen vetonaulasta käytännön apuvälineeksi on jo hyvässä vauhdissa. Pidetään me alalla toimijat huoli siitä, että kehitystä tukevaa toimintaa viedään käytännön tasolle.

Kirjoittaja:
Juho Siitonen

Kirjoittaja on Aren myynti- ja asiakkuusjohtaja, jolla on intohimo asiakaslähtöiseen kehitystyöhön.

Avainsanat:
digitalosaatio
kiinteistönhuolto
MR
sekoitettutodellisuus
älykypärä
Jaa tämä: