Länsimetron toisen vaiheen asemien rakennusurakat valmistuivat toukokuun puolivälissä. Kaitaan ja Soukan asemien rakentaminen toteutettiin YIT:n ja Aren työyhteenliittyminä.

Länsimetron Kaitaan ja Soukan asemat, Espoo

20 000
m2 pinta-alaa
molemmilla metroasemilla
Kaitaan ja Soukan asemien rakentaminen toteutettiin YIT:n ja ARE:n työyhteenliittyminä.
Kaitaantien sisäänkäynti_kuvaaja Kusti Manninen_Tunne Productions Oy

Länsimetron toisen vaiheen asemien rakennusurakat valmistuivat toukokuun puolivälissä. Kaitaan ja Soukan asemien rakentaminen toteutettiin YIT:n ja ARE:n työyhteenliittyminä.

Kaitaan ja Soukan maanalaiset asemat rakennettiin aiemmin louhittuihin tiloihin. Asemaurakoihin kuuluivat asemien tekniikan vaatimat tilat, tekniset kuilut, huoltotunnelit ja yhdystunnelit. Lisäksi rakennettiin asemien sisäänkäyntirakennukset.

Kaitaan aseman yli 20 000 m²:sta suurin osa on tekniikkatiloja, jotka eivät näy metromatkustajille päivittäisessä käytössä. Asemalla on paljon toimintoja, jotka palvelevat myös muuta ratalinjaa. Kaitaan tunnelissa on savunpoistopuhallin, joka palotilanteessa siirtää ilmaa joko asemalle tai asemalta pois. Sieltä syötetään myös tarvittaessa palovettä muille asemille.

”Laiturialueen alla sijaitsee suuri, koko aseman ilmanvaihdosta huolehtiva IV-konehuone. Lisäksi aseman käyttäjien jalkojen alla sijaitsee satoja erilaisia tekniikkaa liittyviä laitteita. Kaitaalle asennettiin muun muassa 210 LV-laitetta ja 539 IV-laitetta”, ARE:n toimialapäällikkö Jari-Matti Satosalmi kertoo.

Soukan metroaseman maanalaisten tilojen pinta-ala on noin 20 000 m2. Urakkaan kuuluivat tekniset kuilut, kaksi sisäänkäyntiä sekä huoltotunneli. Urakassa valettiin yhteensä lähes 11 000 m3 betonia.

”Soukan kohteen taloteknisten järjestelmien käyttöönotto saatiin vietyä maaliin vaativuudestaan huolimatta. Kohteessa oli 52 eri taloteknistä järjestelmää”, ARE:n senior projektipäällikkö Tomi-Pekka Bergius kuvailee.

FAKTAT HANKKEISTA:
Hankkeen nimi:
Kaitaan metroasema
Rakennuttaja: Länsimetro Oy
ARE:n rooli hankkeessa: rakentaminen YIT:n ja ARE:n työyhteenliittymänä
Koko/laajuus: n. 22 900 m²

Hankkeen nimi: Soukan metroasema
Rakennuttaja: Länsimetro Oy
ARE:n rooli hankkeessa: rakentaminen YIT:n ja ARE:n työyhteenliittymänä
Koko/laajuus: n. 20 000 m² (maanalaiset tilat)

Jaa tämä: