- Tiedotteet
1 elokuun 2024 11:00
ARE:n tavoitteena on minimoida toiminnasta aiheutuvat päästöt – epäsuorien päästöjen laskenta valmistui
EU:n uusi kestävyysraportointidirektiivi Corporate Sustainability Reporting Directive eli CSRD tuo uusia raportointivelvoitteita sadoille suomalaisille yrityksille. Talotekniikkayritys ARE valmistautuu jo ajoissa uuden kestävyysraportointidirektiivin mukaiseen raportointiin. Osana valmistautumista ARE on kehittänyt omaa hiilijalanjälkilaskentaansa yhteistyössä kestävän liiketoiminnan konsulttitoimisto Gaian kanssa. Yhtiön keväällä 2024 valmistunut epäsuorien päästöjen laskenta paljasti, että suurimmat päästöt syntyvät ostetuista materiaaleista ja palveluista.
ARE:n vuoden 2023 kokonaishiilijalanjälki oli yhteensä 88 505 tCO2e, joka vastaa noin 9 200 suomalaisen CO2-päästöjä. Kokonaishiilijalanjälki muodostuu GHG-protokollan mukaisesti kolmesta eri päästöluokasta, eli scopesta. ARE:lla scope 1 muodostuu ajoneuvojen päästöistä, scope 2 ostetun sähkön ja lämmön päästöistä ja yli 90 % scope 3:n epäsuorista päästöistä syntyy ostetuista materiaaleista ja palveluista.
ARE on jo useana vuonna laskenut scope 1- ja scope 2 -päästöt. Ne syntyvät suoraan yrityksen omasta toiminnasta ja ostetun energian tuotannosta, jonka takia niitä on helppo laskea ja saavuttaa päästövähennyksiä. Epäsuorat Scope 3 -päästöt syntyvät lähteistä, joihin yrityksillä itsellään on vähemmän vaikutusvaltaa, ja siksi niiden laskeminen on vaativampaa. ARE:n epäsuorien päästöjen laskenta toteutettiin ensimmäisellä kerralla useimmissa päästökategoissa kuluihin perustuvalla laskentamenetelmällä. Tavoitteena on jatkokehittää laskentaa tarkemmalle tasolle sekä sisällyttää laskentaan myös myytyjen tuotteiden käyttö ja loppukäsittely, jotka tunnistettiin ARE:lle olennaisiksi.
”On todennäköistä, että laskennan tarkentuessa hiilijalanjälki on nykyistä arviota suurempi. Oikea data auttaa meitä kuitenkin toimimaan entistä vastuullisemmin. Tunnistimme laskennassa, että tarvitsemme jatkossa entistä tarkempia tietoja hankituista tavaroista ja palveluista. Tulemmekin jatkamaan keskusteluja hiilijalanjäljestä ja ilmastotavoitteista tiiviisti tavarantoimittajien ja alihankkijoiden kanssa. Näin voimme jatkossa auttaa myös asiakkaitamme valitsemaan vähäpäästöisempiä tuotteita”, kertoo viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maiju Nupponen
Rakennukset ja rakentaminen aiheuttavat yhteensä noin kolmanneksen Suomen kokonaispäästöistä, joten rakennus- ja kiinteistöalan päästövähennyksillä on suuri merkitys Suomen vähähiilistymiselle. Rakennetun ympäristön ylivoimaisesti suurin päästölähde on edelleen rakennusten käytönaikainen energiankulutus, vaikka sen osuus on pienentynyt merkittävästi.
”Päästöt pienenevät entisestään, kun siirrytään ripeästi vähäpäästöisiin energiamuotoihin ja vähennetään rakennusten energiankulutusta. Tämän takia oman toiminnan päästöjen minimoinnin lisäksi keskitymme kasvattamaan hiilikädenjälkeämme ja tarjoamaan asiakkaillemme ratkaisuja, joilla autamme heitä minimoimaan oman hiilijalanjälkensä”, jatkaa Nupponen.