Hyppää sisältöön
Kierrätä energiaa ja säästä! Are Sensus® -talotekniikkajärjestelmä on energiaviisas ratkaisu
  • Uutiset
-

28 maaliskuun 2022 5:00

Kierrätä energiaa ja säästä! Are Sensus® -talotekniikkajärjestelmä on energiaviisas ratkaisu

Monelle on yllätys, että Suomessa kannattaa jäähdyttää tiloja muulloinkin kuin kesällä. Rakennuksissa on usein myös tarvetta sekä lämmittää että jäähdyttää eri tiloja samanaikaisesti. Ympäristöystävällisintä tämä on toteuttaa ostoenergian kulutusta minimoimalla ja energiaa tilojen välillä kierrättämällä.

Are Sensus® on Suomessa kehitetty talotekniikkajärjestelmä, joka luo esimerkiksi toimistotiloihin, hotelleihin ja oppilaitoksiin miellyttävät sisäilmaolosuhteet kierrättämällä lämpö- ja jäähdytysenergiaa tilojen välillä. Miellyttävän sisäilmaston lisäksi sen avulla voi säästää huomattavasti energiaa ja pienentää ympäristökuormitusta. Sensus asennetaan yleisimmin uudiskohteisiin, mutta sitä voidaan hyödyntää myös vanhoissa rakennuksissa.

Paljonko energiaa säästyy?

Sensus vähentää tuntuvasti ostoenergian tarvetta. Tyypillisesti energiaa hankitaan sekä lämmittämään viileitä tiloja että viilentämään lämpimiä tiloja, kuten sellaisia, joihin on kerääntynyt paljon ihmisiä. Sensus auttaa ottamaan hukkalämmön talteen ja kierrättää sitä rakennuksen sisällä.

– Riippuen rakennustyypistä lämmityksessä voidaan säästää 10–40 prosenttia ja jäähdytyksessä 30–40 prosenttia, kertoo Sensuksesta vastaava suunnittelupäällikkö Markku Ylinen.

Are Sensuksen voi lisäksi integroida uusiutuvan energian lähteisiin, kuten geoenergiaan, energiapaaluihin tai aurinkoenergiaan. Niitä voidaan ottaa käyttöön milloin tahansa ilman, että järjestelmää tarvitsee juurikaan muuttaa.

Energiansäästöä pitkällä aikavälillä

Talotekniikkaratkaisujen käytönaikaiseen kustannukseen ja ympäristövaikutukseen pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

– Rakennushankkeissa investointikustannus on lopulta vain osa kiinteistön kokonaiskustannuksista, vaikka sille annettu paino kilpailutuksissa onkin usein suuri, Aren projekteista vastaava johtaja Katja Pekkanen toteaa.

Rakennusten energiankulutusta on mahdollista laskea hyvinkin tarkkaan. Asiakkaille rakennusten energiankulutusta ja sisäolosuhteita voidaan mallintaa IDA-simulointiohjelmalla. Simuloinnin toteuttaa ulkopuolinen ja puolueeton taho. Simulointien avulla kohteiden loppukäyttäjälle havainnollistetaan Sensuksen elinkaarivaikutuksia: Kuinka iso vaikutus taloteknisen järjestelmän valinnalla on tulevaisuuden sähkölaskuun?

Sensus asennetaan tyypillisesti uudisrakennuksiin, mutta se voidaan asentaa myös sellaisiin saneerauskohteisiin, joihin säteilylämmitys sopii ja joiden vanhat rakenteet kestävät sen. Hybridivaihtoehtojakin on tehty, ja tapauskohtaisesti aina selvitetään, onko Sensusta järkevä asentaa. Itse järjestelmän käyttöönotto on suoraviivaista.

– Käyttöönotto ei ole sen kummallisempi projekti kuin minkä tahansa talotekniikkajärjestelmän käyttöönotto eikä se myöskään maksa sen enempää. Olennaista on järjestelmävalinnan tekeminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta ei tule tehneeksi ylimääräistä suunnittelutyötä, Ylinen toteaa.

Miten Sensus näkyy?

Sensus on huomaamaton kaveri. Tehostetun käyttöönoton myötä se toimii luotettavasti ensimmäisestä päivästä lähtien eikä sitä tarvitse myöhemmin korjailla. Ulkopuolelta sitä ei huomaa, sillä se on piilossa rakennuksen säteilypaneeleissa ja konehuoneissa.

– Sensuksen tehtävä on luoda miellyttävä ilmasto sisätiloihin. Ilmavirran sijaan Sensus jäähdyttää ja lämmittää säteilypaneelien kautta, jolloin vedon tunnetta on perinteisiä järjestelmiä vähemmän, Pekkanen kertoo.

Ilmaista jäähdytysenergiaa koululle ympäristöystävällisesti

Eräs tuore ja kiinnostava Sensus-järjestelmän asennus tehtiin espoolaiseen Karhusuon kouluun, jonne saatiin paitsi hyvä sisäilmasto, myös tuntuva energiansäästö ilmaisen jäähdytysenergian myötä.

– Kaupunki vaati tarjouspyynnössään, että sisäilmaolosuhteet ovat hyvät, muttei maininnut osana sitä lämpöolosuhteita. Yleensä kouluja ei nimittäin jäähdytetä, Ylinen sanoo.

Sensuksen myötä luokka- ja toimistotiloihin saatiin jäähdytys, mikä tekee tiloista miellyttävämmät käyttäjilleen. Karhusuon koulun Sensus-järjestelmä integroitiin geoenergiaan, ja jäähdytysenergian lähteenä toimiva kalliokenttä suunniteltiin ja mitoitettiin lämmitystarpeen mukaan. Geoenergian jäähdytyskäyttö ehdottomasti kannattaa, jos rakennus on geoenergiakohde.

– Sensuksen avulla kalliokentästä otettava jäähdytysenergia riittää hyvin rakennuksen jäähdyttämiseen ilman jäähdytyskoneita. Näin koulun jäähdyttämiseen tarvittava energia on paitsi ympäristöystävällistä, myös ilmaista, Ylinen jatkaa.

Geoenergian hyödyntäminen on onnistunut myös teknisesti.

– Tarvitsemme maasta yli puolet vähemmän kylmää kuin verrokkijärjestelmä olisi vaatinut. Lisäksi rakennuksen vapaajäähdytys toimii vielä ulkoilman lämpötilan ollessa +12–13 asteessa, kun raja normaalisti on noin kymmenen lämpöastetta. Tilojen jäähdytysmahdollisuus on siis suuren osan kouluvuotta, Ylinen toteaa.

Katso Sensus-esittelyvideomme täältä!

Lisätietoja:
Markku Ylinen
suunnittelupäällikkö, Are Oy
p. 040 300 5983
markku.ylinen@are.fi