Hyppää sisältöön
  • Uutiset
-

1 joulukuun 2023 1:00

Luvassa paukkupakkasia: Näin lämmität sisätiloja energiatehokkaasti

Energiakriisin myötä kiinteistöjen lämmittäminen puhututtaa hintojen ja ympäristön osalta. Mikä siis neuvoksi, kun ilmastonmuutos huolettaa ja haluaa tehdä parhaansa energiatehokkaan lämmittämisen eteen?

Talotekniikkayritys ARE:n kehityspäällikkö Harri Launo kertoo vinkit energiatehokkaaseen lämmitykseen.

Ennakoi. Sääennusteen luvatessa kylmempää keliä, kannattaa omakotitalossa laittaa takkaan puita jo etukäteen. Näin asunto ei pääse missään vaiheessa kylmenemään. Huonelämpötilan ylläpitäminen kannattaa sen sijaan, että lämmityksen aloittaa, kun jo palelee.

Älä ylilämmitä. Sopiva huonelämpötila on yleensä noin 20–21 astetta, ja makuuhuoneissa jopa hieman alhaisempi lämpötila auttaa nukkumaan hyvin. Ylilämmittäminen kuormittaa sekä ympäristöä että kukkaroa.

Sisustus kuntoon. Huonekalujen sijoittelulla voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten kylmältä ja vetoisalta huone tuntuu. Esimerkiksi pöytä, verhot tai kaappi saattavat estää ilman kiertämisen patterin tai sen termostaatin luona, eikä lämmitys pääse leviämään vapaasti koko huonetilaan.

Ikkunat auki vain hetkeksi. Jos sisäilma alkaa tuntua tunkkaiselta, ikkunoiden avaaminen saattaa houkutella. Kotona ikkunan voi avata, mutta vain muutamaksi minuutiksi, joka yleensä auttaa jo raikastamaan sisäilmaa. Jos kiinteistössä on koneellinen ilmanvaihto, ei ikkunoita tulisi käyttää tuulettamiseen lainkaan.

Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni. On tärkeää, että kylpytilojen lämpö pidetään kylpyhuoneissa. Suihkunjälkeinen ylimääräinen kosteus viedään pois ilmanvaihdon avulla eikä jättämällä ovi apposen auki.

Huolla ajoissa. Kiinteistön lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät tulee huoltaa säännöllisesti, jotta ne toimivat optimaalisesti. Koneellisen ilmanvaihdon suodattimet tulee vaihtaa ja lämmönsiirtimet puhdistaa ajoissa. Tarkasta, että lämmityspatterit lämpenevät koko alaltaan tasaisesti, ja ilmaa patterit tarvittaessa. Termostaatti on hyvä kääntää pari kertaa auki-kiinni-auki jumiutumisen välttämiseksi.

Tekoäly hoi! Jos kiinteistössä on fiksu ja ammattimainen lämmitysjärjestelmä, siinä saattaa olla myös tekoälyä, joka ennakoi sään muutoksia sääennusteiden perusteella. Sen ansiosta on mahdollista säätää lämpötiloja etukäteen, esimerkiksi ennen paukkupakkasten alkamista.