Hyppää sisältöön
Villasukat jalassa ei tarvitse kotona tai työpaikalla kulkea, mutta paukkupakkasilla ei kannata ajatella, että t-paita ja sortsit riittävät.
  • Tiedotteet
-

1 joulukuun 2021 11:45

Talotekniikan ammattilaisen vinkit energiatehokkaaseen lämmittämiseen paukkupakkasilla

Tammikuu ja helmikuu ovat tilastollisesti Suomen kylmimmät kuukaudet, mutta aivan eteläisintä Suomea lukuun ottamatta keskilämpötilat ovat nollan alapuolella jo joulukuussakin. Kiinteistöjen lämmittäminen puhututtaa nykyisin yhä enemmän, sillä esimerkiksi pääkaupunkisedulla lämmitys tuottaa yli puolet hiilidioksidipäästöistä. Mikä siis neuvoksi, kun ilmastonmuutos huolettaa ja haluaa tehdä parhaansa energiatehokkaan lämmittämisen eteen? Onko villasukille vaihtoehto?

Talotekniikkayritys Aren kehityspäällikkö Harri Launo  antaa vinkit energiatehokkaaseen lämmitykseen sekä tavalliselle sukankuluttajalle että kiinteistöjen ylläpitäjälle.

  1. Säänmukainen pukeutuminen. Villasukat jalassa ei tarvitse Launon mukaan kotona tai työpaikalla kulkea, mutta paukkupakkasilla ei kannata ajatella, että t-paita ja sortsit riittävät.

  2. Ennakoi. Kun sääennuste lupaa kylmenevää, kannattaa omakotitalossa laittaa takkaan puita jo etukäteen, näin asunto ei pääse missään vaiheessa kylmenemään. Huonelämpötilan ylläpitäminen on huomattavasti fiksumpaa kuin se, että alkaa lämmittää vasta siinä vaiheessa, kun jo palelee.

  3. Älä ylilämmitä. Ylilämmittäminen ei ole energiatehokasta ja se kuormittaa sekä ympäristöä että kukkaroa. Sopiva huonelämpötila on yleensä 20-21 astetta, makuuhuoneissa jopa hieman alhaisempi lämpötila auttaa nukkumaan hyvin.

  4. Mieti sisutusta. Harva tulee ajatelleeksi, että huonekalujen sijoittelulla voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten kylmältä ja vetoisalta huone tuntuu.

    ”Jos asukkaalla tai työntekijällä on kylmä, hän todennäköisesti vääntää lämmitystä kovemmalle – fiksumpaa saattaisi olla siirtää huonekaluja. Esimerkiksi pöytä, verho tai kaappi saattavat estää ilman kiertämisen patterin tai sen termostaatin luona. Silloin ikkunan veto jäähdyttää tilaa ja tekee tilasta epämiellyttävän. Pahimmillaan tilanne on se, että työpöydän alla on oikein hyvät olosuhteet, mutta pöydällä sormet on jäässä”, Launo kertoo.

  5. Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni. Monet haluavat, että kylpyhuoneissa on hitusen lämpimämpää kuin muissa huoneissa, jotta tassuttelu paljain jaloin ja pyyhe päällä on miellyttävää. ”Siksi on tärkeää, että kylpytilojen lämpö pidetään kylpyhuoneissa. Ovi kannattaa siis pitää kiinni ja suihkunjälkeinen ylimääräinen kosteus viedään pois ilmanvaihdon avulla eikä jättämällä ovi apposen auki”, Launo kertoo.

  6. Huolla ajoissa. Talven tuloon kannattaa valmistautua ajoissa myös huollattamalla kiinteistön lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät. Huollettuna ne toimivat optimaalisesti. Launo muistuttaa myös siitä, ettei ilmanvaihtojärjestelmän avulla ole tarkoitus lämmittää, vaan nimensä mukaisesti vaihtaa ilmaa.

  7. Tekoäly hoi! Jos kiinteistössä on fiksu ja ammattimainen lämmitysjärjestelmä, siinä saattaa olla myös tekoälyä, joka ennakoi sään muutoksia sääennusteiden perusteella. Sen ansiosta on mahdollista säätää lämpötiloja etukäteen, oli sitten kyseessä paukkupakkasten tai hellejakson alkaminen.

  8. Ikkunat auki vain hetkeksi. Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta, ikkunoiden avaaminen saattaa tuntua houkuttelevalta. Jos kiinteistössä on koneellinen ilmanvaihto, ei ikkunoita saisi kuitenkaan aukoa lainkaan. Kotona ikkunan voi avata, mutta muutamassa minuutissa sisään tulee raikasta ilmaa sen verran kuin tarpeellista.