Hyppää sisältöön
ARE:n Panu Vainio vinkkaa keinoja sisätilojen energiatehokkaaseen viilentämiseen.
  • Tiedotteet
-

9 kesäkuun 2022 7:35

Älä anna kodin kuumentua helteillä – asiantuntijan vinkit energiatehokkaaseen viilennykseen

Viime vuosina on saatu nauttia lämpimistä kesäsäistä, mutta helteet saattavat helliä vain niitä, jotka voivat paeta kuumuutta halutessaan viileisiin sisätiloihin. Mitä tehdä, jos sisälläkin olosuhteen vastaavat huonosti lämmitettyä saunaa?

Kiinteistöjen ylläpitopalveluita tarjoavan talotekniikkayritys ARE:n asiakkuuspäällikkö Panu Vainio antaa vinkkejä, miten sisätiloja voi viilentää energiatehokkaasti kesän aikana.

1. Huolehdi jäähdytysjärjestelmän huollosta – ajoissa.
Jos kiinteistössä on käytössä jäähdytysjärjestelmä, tärkeintä on huolehtia ajoissa siitä, että se toimii kunnolla.

”Huollot kannattaa teettää hyvissä ajoin ammattilaisella, jotta järjestelmä toimii oikein ja optimaalisesti sekä mahdolliset viat on korjattu ennen kesähelteiden alkua. Muuten järjestelmä ei toimi todennäköisesti optimaalisesti ja aiheuttaa ylimääräisiä kuluja”, Vainio toteaa.

2. Tarkista myös lauhduttimet.
Talon katolta löytyvät lauhduttimet kannattaa puhdistaa ja tarkistaa, että automaattinen sadetus toimii oikein.

”Lauhduttimien tehokas toiminta pienentää sähkölaskua ja parantaa jäähdytyksen tehokkuutta. Joskus sadetusputkistossa saattaa olla vuotoja, ja tällöin järjestelmä hukkaa vettä. Silloin se ei toimi oikein, eikä tietenkään ole myöskään energiatehokas”, Vainio muistuttaa.

3. Ennakoi.
Energiatehokkainta jäähdyttämistä on se, ettei missään vaiheessa edes päästä kotiaan liian kuumaksi.

”Kun säätiedotuksessa näkyy aurinkoa ja lämpö kipuaa yli 20 asteeseen, kannattaa valmistautua lämmöntorjumishommiin”, Vainio toteaa.

4. Pimennä.
Aurinko lämmittää sisätilat nopeasti todella kuumaksi, kuten huomaa esimerkiksi aurinkoon pysäköidystä autosta.

”Pimennysverhot tai sälekaihtimet kannattaa vetää ikkunoiden eteen niissä ikkunoissa, joista aurinko pääsee porottamaan. Jos on lähdössä lomareissuun, kannattaa verhot jättää varmuuden vuoksi kiinni. Jos pimennysverhoja ei ole, tavallisetkin verhot suojaavat jonkin verran”, Vainio vinkkaa.

5. Läpiveto illalla.
Jos huoneistoon saa läpivedon, se viilentää jo lämmennyttä asuntoa ainakin vähän.

”Läpivedosta ei juuri ole hyötyä, jos aurinko pääsee samalla porottamaan sisään. Siksi ikkunat kannattaa avata vasta illalla, kun aurinko on jo laskemassa ja ilma muutenkin viilenee”.

6. Ennakoi ilmalämpöpumpunkin kanssa.
Jos kotona on ilmalämpöpumppu, sen suodattimet kannattaa vaihtaa ja puhdistaa säännöllisesti sekä tarkistaa ulkoyksikönkin toiminta. Lisäksi ilmalämpöpumppua kannattaa pitää päällä ennen kuin asunto kuumenee.

”On huomattavasti energiatehokkaampaa pitää asunto sopivan viileänä kuin jäähdyttää se saunalämpötiloista”, Vainio muistuttaa.

7. Älä yliviilennä.
Ei ole energiatehokasta viilentää asuntoa ylikylmäksi ja pitää sitten pitkähihaista päällä.

”Useimpien mielestä sopiva sisälämpötila on noin +/- 21 astetta, makuuhuoneessa voi olla jopa pari astetta viileämpää.”

Lisätietoa:
Panu Vainio
asiakkuuspäällikkö, ARE
p. 050 407 8935
panu.vainio@are.fi