Hyppää sisältöön
  • Tiedotteet
-

9 maaliskuun 2023 6:00

ARE toteutti energiaremontin Jyväskylän Seppälän Prismaan – lämmitysenergiasäästöjä vuositasolla viiden kerrostalon edestä

ARE suunnitteli ja toteutti Jyväskylän Seppälän Prismaan uuden energiankierrätysjärjestelmän. Lämpöpumppuihin perustuva energiankierrätysjärjestelmä otetiin käyttöön joulukuussa 2022. Ensimmäisten kahden kuukauden aikana järjestelmä on säästänyt 500 MWh kaukolämpöenergiaa, ja kuluttanut vain 100 MWh sähköenergiaa. Vuositasolla lämmitysenergiansäästöä syntyy peräti viiden keskikokoisen kerrostalon lämmitysenergiankäytön verran.

Seppälän Prisma on Jyväskylän suurin ja uusin Prisma. Vuonna 2016 avattu kauppakeskus on bruttopinta-alaltaan yhteensä 40 000 m². Jo rakentamisvaiheessa kiinteistöön oli rakennettu lämmöntalteenotto kaupankylmän lauhteesta. Osuuskauppa Keskimaa kilpailutti talvella 2022 energiankierrätysjärjestelmän hankinnan suunnittele ja toteuta -mallilla. ARE valittiin kilpailutuksessa toteuttamaan hanketta, jossa autohallin poistoilmaan sitoutunutta energiaa oli tarkoitus hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti jatkossa kiinteistön lämmitystarpeisiin. ARE:n ja tilaajan edustajat kartoittivat lisäksi projektin aikana yhteistyössä muita kiinteistöstä löytyviä eri rakennuksen toimintoihin liittyviä lämmönlähteitä, joita voitaisiin liittää osaksi energiakierrätysjärjestelmää. Kartoituksen perusteella lisälämmönlähteitä löydettiin useita, joiden ansiosta kiinteistössä säästetään nyt todella merkittävä määrä energiaa.

”ARE:n toteuttama energiankierrätysjärjestelmä on toiminut hyvin ja hanke osoitti, että tilaajan sekä urakoitsijan tiiviillä yhteistyöllä energiatehokkuushankkeita voidaan myös hankkeen aikana kehittää ja saada aikaan erittäin hyviä tuloksia. Tässä tapauksessa energiansäästöt ensimmäisenä lämmityskautena puhuvat puolestaan ja toteutuneiden säästöjen perusteella voidaan todeta, että myös hankkeen aikana tehdyt lisäinvestoinnit olivat hyvin kannattavia. Tämän tyyppiset hankkeet ovat myös yksi tapa edistää koko S-ryhmän tavoitetta olla oman toiminnan osalta tulevaisuudessa hiilinegatiivinen, koska energiatehokkuushankkeilla voidaan vähentää kiinteistöjen energiankäytöstä aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Vähentyneen energiankäytön ansiosta myös kiinteistöjen elinkaaren aikainen hiilijalanjälki pienenee”, SOK Kiinteistöässän projektipäällikkö Riku Raitava toteaa.

ARE:n teknologiapäällikkö Tuomas Hokkanen kertoo, että uusissakin kiinteistöissä on paljon hukkaenergianlähteitä, joita kierrättämällä saadaan säästettyä paljon ostoenergiaa. Lämpöpumppujen avulla on mahdollista saavuttaa merkittäviä energiasäästöjä pelkästään kierrättämällä energiaa.

”Kun energia-asiat ajatellaan uudella tavalla, ja hankinnassa hyödynnetään urakoitsijan kokonaisvaltaista osaamista, saadaan aikaiseksi merkittäviä säästöjä. Suomessa kulutettu sähkö on yhä vihreämpää, ja tämän tyyppisillä energiankierrätyshankkeilla paitsi säästetään merkittävät määrät energiaa, vähennetään myös lämmityksen hiilidioksidipäästöjä parhaimmillaan jopa kymmenesosaan entisestä”, Hokkanen jatkaa.

Seppälän Prismassa lämpöpumpun hyötysuhde (COP = Coefficient Of Performance) on 5, eli erinomainen.

”Ensimmäisten kuukausien aikana olemme todentaneet ennakkolaskelmiemme pitävän paikkaansa. Lämpöpumpun hyötysuhde kertoo, kuinka tehokkaasti kulutettu sähköenergia saadaan muutettua lämpöenergiaksi. Seppälän Prisman lämpöpumpun hyötysuhde COP 5 tarkoittaa, että yhdellä kilowatilla saadaan tuotettua 5 kilowattia lämpöenergiaa”, selventää Hokkanen.

Prisman energiankierrätyshanke on jatkumoa ARE:n ja Osuuskauppa Keskimaan yhteistyölle energiansäästörintamalla.

ARE toteutti aikaisemmin Jyväskylän Solo Sokos Hotel Paviljonkiin vastaavan energiankierrätysjärjestelmän, josta voit lukea tarkemmin täältä.