Hyppää sisältöön
  • Tiedotteet
-

15 kesäkuun 2023 5:00

ARE:n ja Liikenneturvan yhteistyö etenee

ARE:n ja Liikenneturvan yhteistyön tavoitteena on vähentää työmatkoilla sattuvia tapaturmia.

Yhteistyö käynnistettiin arelaisten liikkumisturvallisuuden lähtötilannetta kartoittavalla kyselyllä. Vastauksista saatiin tärkeää tietoa siitä, minkälaisiin teemoihin ja toimenpiteisiin ARE:lla on panostettava.

”Työyhteisömme on paljon liikenteessä ympäri Suomen. 76,8 % arelaisista vastasi liikkuneensa työasiamatkoilla viimeisen vuoden aikana vähintään viikoittain – ja nämä ovat työmatkojen lisäksi tulevia matkoja. Tämän pohjalta tunnemme vastuumme kehittää omia toimintatapojamme sekä kannustaa kaikkia arelaisia turvallisempaan kulkemiseen liikenteessä”, ARE:n turvallisuuspäällikkö Mikko Tiainen kertoo.

Vastausten pohjalta saaduista vinkeistä on jo toteutettu, sekä otettu työn alle useita toimenpiteitä. ARE:n turvallisuustiimi on koostanut työmatkaturvallisuuden vuosikellon, jonka mukaisesti liikenneturvallisuudesta viestimistä tehostetaan henkilöstölle. Sisäisessä viestinnässä nousevat kuukausittaiset teemat, kuten koulujen alkaessa jalankulkijat liikenteessä, syksyn hämärissä heijastimen ja pyörän valojen käyttö, ja lokakuussa ensimmäisten yöpakkasten aiheuttamat liukkaat tiet.

Työn alla on syksyllä julkaistava ARE:n liikkumisturvallisuusohje, jossa on määritelty perusperiaatteet työmatkan suunnitteluun, keskittymiseen ja sää- ja muiden olosuhteiden havainnointiin liikenteessä. Ohje koskee liikkumista ratissa, julkisissa liikennevälineissä, pyörällä tai kävellen.

Muutos omiin tapoihin – kiire pois liikkumisesta

”Kyselyyn vastanneista 33,4 % tunnusti, että kiire on aiheuttanut turvallisuuden vaarantumisen liikenteessä. On hyvä muistaa, että kiireeseen on mahdollisuus vaikuttaa itse yksinkertaisella tavalla: kun lähtee liikkeelle vaikkapa vain viisi minuuttia aiemmin, saa jo useimmiten riittävän pelivaran ilman kiirehtimistä. Tästä voi muodostaa uuden hyvän tavan”, Tiainen muistuttaa.