Hyppää sisältöön
  • Uutiset
-

9 toukokuun 2023 5:00

ARE:n rakennusterveysasiantuntija: allergiaoireisiin helpotusta ilmanvaihdon oikealla käytöllä

Joka kevät saapuva siitepölykausi on ei-toivottu vieras, joka käynnistää monilla läpi kesänkin vaivaavia allergiaoireita. Allergisointia aiheuttavat epäpuhtaudet ja pöly tunkeutuvat pahimmillaan rakennusten sisätiloihin, jollei ilmanvaihto ole kunnossa ja sisäilma sen myötä vaihdu hallitusti ja suodatettuna.

Talotekniikkayritys ARE:n rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko neuvoo, että asumiseen ja sisätiloihin vaikuttavilla pienillä teoilla on mahdollista parantaa sekä rakennusten olosuhteita, että allergikkojen elämää sisätiloissa.

– Muista ennakoida
”Ilmanvaihdon tehtävä on tuoda sisälle puhdasta ilmaa ja poistaa rakennuksessa syntyviä epäpuhtauksia. Hyvin toimivan ilmanvaihdon takaamiseksi ilmanvaihtokone tulee huoltaa säännöllisesti. Tämä kannattaa hoitaa ennakoidusti, sillä huonosti huollettu järjestelmä voi heikentää sisäilman laatua. Ilmanvaihdon suodattimet tulee vaihtaa 2–4 kertaa vuodessa, ja etenkin kevättalvella ennen siitepölykauden alkua kannattaa huolehtia, että suodattimet ovat priimakunnossa”, Alanko muistuttaa.

– Tarkista ilmanvaihtokoneen puhtaus
”Hyvin huollettu ilmanvaihtojärjestelmä pysyy myös puhtaana, mutta suodatinten vaihdon yhteydessä kannattaa tarkistaa ilmanvaihtokoneen lisäksi ilmanvaihtokanavien tilanne. Ilmanvaihtokanavien puhdistamista suositellaan tehtäväksi noin 5–10 vuoden välein, mutta jos suodatuksessa on ollut puutteita ja kanavat ovat päässeet likaantumaan nopeammin, kannattaa puhdistus toteuttaa pikimmiten.”

– Pidä ikkunat kiinni
”Siitepölyä pääsee kulkeutumaan sisätiloihin avoimista ikkunoista, joten ovien ja ikkunoiden kiinni pitämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos ikkunatuuletus on välttämätöntä, saa tuuletusikkunoihin hankittua suodatinmattoja Ne päästävät ilmaa sisään, mutta suodattavat siitä pois epäpuhtauksia.”

– Ilmanpuhdistimista lisäapua
”Helpotusta allergiaoireisiin voi saada myös hyvän ilmanpuhdistimen avulla. Ilmanpuhdistin on käytännöllinen esimerkiksi olohuoneissa, ja muissa oleskelutiloissa. Se voi olla hyvä apu allergian aiheuttamaan tukkoisuuteen ja makuuhuoneeseen sijoitettuna se voi helpottaa nukkumista”, Alanko vinkkaa.