Hyppää sisältöön
Uusi energiankierrätysjärjestelmä on pienentänyt hotellin kaukolämmön kulutusta ensimmäisen vuoden aikana noin 60 % ja kokonaisenergian kulutusta 40 % (kuva: Sokos Hotels).
  • Tiedotteet
-

19 syyskuun 2022 5:00

ARE:n toteuttama energiaremontti toi 60 prosentin säästön Solo Sokos Hotel Paviljongin kaukolämmön kulutukseen

Talotekniikkayritys ARE suunnitteli ja toteutti Solo Sokos Hotel Paviljongin energiahankkeen keväällä 2021. Lämpöpumppuja hyödyntävä energiankierrätysjärjestelmä on pienentänyt hotellin kaukolämmön kulutusta ensimmäisen vuoden aikana noin 60 % ja kokonaisenergian kulutusta 40 %.

Solo Sokos Hotel Paviljonki valmistui noin kymmenen vuotta sitten Jyväskylän Lutakkoon ja rakennusta laajennettiin vuonna 2019. Keväällä 2021 ARE kartoitti hotellikiinteistön lämmitysenergiankäyttöä, jonka perusteella esitettiin kiinteistön hukkalämmön hyödyntämistä kiinteistön ja käyttöveden lämmitykseen.

Asiakas on sitoutunut kunnianhimoisiin ympäristötavoitteisiin ja haastoi ARE:n selvittämään, miten uudehkon hotellin energiankäyttöä on mahdollista tehostaa entisestään. Selvityksen perusteella ehdotimme kohteeseen lämpöpumppuja hyödyntävää ja energiatehokkuutta parantavaa energiankierrätysjärjestelmää, ARE:n teknologiapäällikkö Tuomas Hokkanen kertoo.

Energiahanke eteni suunnittelusta toteutukseen kevään 2021 aikana ja energiankierrätyslaitos otettiin käyttöön kesäkuussa 2021. Ensimmäisen käyttövuoden aikana laitoksen on todettu toimivan suunnitellusti ja saavuttaneen ARE:n takaamat energiansäästöt.

– Kaukolämmön kulutus on pienentynyt noin 60 % ja kiinteistön lämmityksen kokonaisenergiankulutus 40 %. Säästöjen suuruusluokkaa kuvaa hyvin, että säästetyllä energialla lämmittäisi neljä isoa kerrostaloa kokonaisen vuoden ajan, Hokkanen kuvaa.

ARE auttaa vastaamaan ilmastotavoitteisiin

Osuuskauppa Keskimaa on sitoutunut S-ryhmän kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin. Vuonna 2025 tavoitteena on olla hiilinegatiivinen. Solo Sokos Hotel Paviljongilla on sekä Green Key- että Sustainable Travel Finland -merkit tunnustuksena kestävän matkailun ja ympäristön eteen tehdystä työstä.

– Keskitymme kiinteistöpuolella energiatehokkuuden lisäämiseen ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen. ARE:n toimittama energiankierrätyslaitos auttaa meitä edelleen parantamaan energiatehokkuutta. Hanke maksaa itsensä takaisin alle viidessä vuodessa, joten tämänkaltaiset hankkeet mitä parhaimpia investointeja matkalla hiilinegatiivisuuteen, kertoo Keskimaan kiinteistöjen manageerauksesta, rakennuttamisesta ja energiatehokkuudesta vastaavan SOK Kiinteistöässän asiakaspäällikkö Atte Korhonen.

Vuonna 2022 hotellin yhteyteen rakennetaan suuri aurinkovoimala, jonka jälkeen hotellin tarvitsema ostoenergiantarve vähenee edelleen ja hiilijalanjälki pienenee taas merkittävästi.

– Olemassa olevissa kiinteistöissä on todella merkittävä energiansäätöpotentiaali. Uusistakin kiinteistöistä löytyy merkittäviä säästöjä, kun ajatellaan energia-asiat uudella tavalla ja kierrätetään olemassa olevia energianlähteitä edelleen lämmitykseen ja käyttöveteen, Hokkanen sanoo.

ARE:n ja Osuuskauppa Keskimaan yhteistyö energiankierrätyksen saralla jatkuu seuraavaksi Jyväskylän Seppälän Prisman energiankierrätyshankkeessa. Prismaan rakennetaan parhaillaan vastaavaa energiankierrätysjärjestelmää kuin hotellilla, ja se otetaan käyttöön ennen joulua 2022. Myös Prismassa tavoitellaan merkittävää energiansäästöä niin lämmitys- kuin käyttöveden energiantarpeeseen.

Lisätietoja:

Tuomas Hokkanen
teknologiapäällikkö, ARE
tuomas.hokkanen@are.fi

Atte Korhonen
asiakaspäällikkö, SOK Kiinteistöässä
atte.s.korhonen@sok.fi