Hyppää sisältöön
  • Uutiset
-

21 maaliskuun 2024 7:30

Asiantuntijan viisi vinkkiä, joilla varmistat viilennyksen kesähelteiden saapuessa

Tiesitkö, että voit nyt jo mokata kesän viilennyksen? Näillä vinkeillä varmistat laitteiden toimivuuden kesähelteiden saapuessa.

Jäähdytyslaitteiden huolto ja kunnossapito eivät tule päällimmäisenä mieleen kylmällä talvisäällä, kun viileä ilmavirta löytää tiensä sisätiloihin muun muassa ovien ja ikkunoiden kautta. Talotekniikkayritys ARE:n asiantuntija kertoo, miksi jäähdytyslaitteisiin on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota jo ennen kesäkuukausia.

1. Huolehdi jäähdytysjärjestelmän säännöllisestä huollosta.
Suomen kesät ovat lyhyitä, joten jäähdytyslaitteiden käyttöaika on rajallinen. Kun laitteet tarkistetaan ja huolletaan jo talvella, ne ovat luotettavasti käyttökunnossa helteiden koittaessa. Ammattitaitoinen asentaja voi talvihuollon aikana tunnistaa potentiaaliset ongelmat sekä ehdottaa toimenpiteitä laitteiston kunnon ylläpitämiseksi. Säännöllisellä huollolla voidaan myös ehkäistä yllättäviä vikoja ja viivästyksiä toiminnassa.

Jos kiinteistössä on käytössä jäähdytysjärjestelmä, on tärkeää huolehtia sen toimivuudesta jo ennen kesähelteiden alkua. Huollot kannattaa teettää hyvissä ajoin ammattilaisella. Jos järjestelmä ei toimi optimaalisesti, se tulee todennäköisesti aiheuttamaan ylimääräisiä kuluja.

2. Tarkista lauhduttimet.
Jäähdytyskoneiden toimintavarmuus kesähelteillä on vahvasti riippuvainen lauhduttimien ja puhallinmoottorien moitteettomasta toiminnasta. Lauhduttimet varmistavat jäähdytyskoneen toiminnalle keskeisen kylmäaineen tai muun siirrinaineen tehokkaan lauhtumisen, joten huollon yhteydessä huolehdittava lauhduttimien puhtaanapito on kriittisen tärkeä osa kylmäprosessia. Puhallinmoottorien huolellinen ylläpito varmistaa ilmavirran esteettömän kulkemisen lauhduttimen läpi, mikä on välttämätöntä viilennykselle. Toteuttamalla tarvittavat huoltotoimenpiteet hyvissä ajoin, vältät tarpeettomat päivystyskäynnit ja varmistat laitteiston tehokkaan toiminnan.

3. Tarkastukset ilmalämpöpumpulle ennen jäähdytyskauden alkua.

Ilmalämpöpumpun perustarkastukset ja huoltotoimenpiteet on suositeltavaa suorittaa ennen jäähdytyskauden käynnistymistä, jotta laitteen toiminta pysyy energiatehokkaana. Aloita tarkistamalla ja imuroimalla sisäyksikön suodattimet, puhdista ulkoyksikön lamellit kevyesti harjalla ja varmista, että kondenssiveden poistoputki on kunnossa ja vesi pääsee virtaamaan vapaasti. Jos havaitset, että laite ei jäähdytä kunnolla, ota aina ensisijaisesti yhteyttä asiantuntijaan tarvittavan avun saamiseksi.

Muista, että säännölliset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä sekä jäähdytys- että lämmityskauden alkaessa, jotta ilmalämpöpumpun tehokas toiminta on taattu ympäri vuoden.

4. Säästä ympäristöä ja rahaa.
Oikein huollettu laite on myös energiatehokkaampi. Laite ei käy turhaan, mikä voi vaikuttaa energiankulutukseen. Huolehtimalla jäähdytyslaitteiden säännöllisestä huollosta, voit välttää suurempia korjauskustannuksia ja varmistat, että laitteet kestävät pidempään.

5. Muista myös lakisääteiset huolto- ja vuototarkastukset.
Monissa jäähdytyslaitteissa on lain määrittämiä minimivaatimuksia huolloille ja vuototarkastuksille. Huoltosykli voi olla jopa 1–4 kertaa vuodessa, kylmäaineen laadusta ja määrästä riippuen. Otsonikerrokselle haitallisten kylmäaineiden vuoksi ympäristötietoinen omistaja huolehtii asianmukaisesta huoltosuunnitelmasta, ja korjaa puutteet ripeästi.

Veli-Matti Ilmolahti
Kirjoittaja on ARE:n kylmäpuolen toimialapäällikkö