Hyppää sisältöön
  • Uutiset
-

13 kesäkuun 2023 9:00

Asiantuntijan vinkit helteille: näin viilennät kotisi energiatehokkaasti

Talotekniikkayritys ARE:n asiakkuuspäällikkö Panu Vainio antaa vinkkejä viileistä sisäolosuhteista kesähelteillä haaveileville. Miten asunnon saa viilennettyä energiatehokkaasti?

1.Huolehdi jäähdytysjärjestelmän huollosta ja lauhduttimista.
Jos kiinteistössä on käytössä jäähdytysjärjestelmä, tärkeintä on huolehtia ajoissa siitä, että se toimii kunnolla. Huollot kannattaa teettää hyvissä ajoin ammattilaisella, jotta järjestelmä toimii oikein ja optimaalisesti sekä mahdolliset viat on korjattu ennen kesähelteiden alkua. Muuten järjestelmä ei toimi todennäköisesti optimaalisesti ja aiheuttaa ylimääräisiä kuluja.

Talon katolta löytyvät lauhduttimet kannattaa puhdistaa ja tarkistaa, että automaattinen sadetus toimii oikein.

”Lauhduttimien tehokas toiminta pienentää sähkölaskua ja parantaa jäähdytyksen tehokkuutta. Joskus sadetusputkistossa saattaa olla vuotoja, ja tällöin järjestelmä hukkaa vettä. Silloin se ei toimi oikein, eikä tietenkään ole myöskään energiatehokas”, Vainio muistuttaa.

2.Järkevä viilennys ilmalämpöpumpun avulla.
Jos kotona on ilmalämpöpumppu, sen suodattimet kannattaa vaihtaa ja puhdistaa säännöllisesti. Lisäksi ulkoyksikön toiminnasta tulee huolehtia. Ilmalämpöpumppua kannattaa pitää päällä ennen kuin asunto kuumenee, mutta ei ole kuitenkaan energiatehokasta viilentää asuntoa ylikylmäksi ja pitää sitten pitkähihaista päällä.

”On huomattavasti energiatehokkaampaa pitää asunto sopivan viileänä kuin jäähdyttää se saunalämpötiloista. Useimpien mielestä sopiva sisälämpötila on noin +/- 21 astetta, makuuhuoneessa voi olla jopa pari astetta viileämpää”, Vainio muistuttaa.

3.Ennakoi ja pimennä.
Energiatehokkainta jäähdyttämistä on se, ettei missään vaiheessa edes päästä kotiaan liian kuumaksi. Aurinko lämmittää sisätilat nopeasti todella kuumaksi, kuten huomaa esimerkiksi aurinkoon pysäköidystä autosta.

”Kun säätiedotuksessa näkyy aurinkoa ja lämpö kipuaa yli 20 asteeseen, kannattaa valmistautua lämmöntorjumishommiin. Pimennysverhot tai sälekaihtimet kannattaa vetää ikkunoiden eteen niissä ikkunoissa, joista aurinko pääsee porottamaan. Jos on lähdössä lomareissuun, kannattaa verhot jättää varmuuden vuoksi kiinni. Jos pimennysverhoja ei ole, tavallisetkin verhot suojaavat jonkin verran”, Vainio vinkkaa.

4.Läpiveto illalla.
Jos huoneistoon saa läpivedon, se viilentää jo lämmennyttä asuntoa ainakin vähän.

”Läpivedosta ei juuri ole hyötyä, jos aurinko pääsee samalla porottamaan sisään. Siksi ikkunat kannattaa avata vasta illalla, kun aurinko on jo laskemassa ja ilma muutenkin viilenee.”

Lisätietoa:

Panu Vainio
asiakkuuspäällikkö, ARE
p. 050 407 8935
panu.vainio@are.fi