Hyppää sisältöön
Blominmäen monivuotinen projekti on valmistuessaan Pohjoismaiden nykyaikaisimpia jätevedenpuhdistamoita.
  • Uutiset
-

8 kesäkuun 2022 10:30

Blominmäen suurhanke etenee

Espoon Blominmäkeen valmistuvan jätevedenpuhdistamon rakennustyöt aloitettiin vuonna 2018, kun alueen louhintatyöt valmistuivat. Suurhankkeen arvioitu valmistumisaika on keväällä 2023.

Modernista Blominmäen puhdistamosta tulee sekä puhdistusteholtaan että kapasiteetiltaan tehokkaampi korvaaja nykyiselle Suomenojan jätevedenpuhdistamolle. Uusi puhdistamo tulee käsittelemään noin 400 000 asukkaan jätevedet Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Siuntion ja Länsi-Vantaan alueilta.

Rakennuttajana toimii HSY ja projektinjohtourakoitsija YIT valitsi talotekniikan projektinjohtokumppanikseen Aren, jolla on kokemusta vaativien kalliotilahankkeiden talotekniikkatoteutuksesta. Are vastaa puhdistamon LVI-, sprinkleri-, sähkö-, instrumentointi- ja automaatiotöistä. Tekniikkatöistä sähkö-, IV-, LV- sekä automaatiotyöt ovat parhaillaan käynnissä.

Puhdistamon tila on louhittu pääosin kallion sisään ja varsinainen vedenpuhdistus tapahtuu maan alla. Maanpäällisissä osissa sijaitsevat muun muassa hallinto-, korjaamo-, lietteenkuivaus- ja voimalarakennukset. Blominmäen maanalaiset tilat mahdollistavat laajentamisen tulevaisuudessa jopa yli miljoonan asukkaan jätevesille. Puhdistamolla käytettävä uusin teknologia auttaa erityisesti typen ja fosforin poistossa jätevedestä. Tavoite on puhdistaa yli 96 prosenttia sisältämästä fosforista ja orgaanisesta aineesta sekä yli 90 prosenttia typestä.

Blominmäen monivuotinen projekti on valmistuttuaan Pohjoismaiden nykyaikaisimpia jätevedenpuhdistamoita. Työmaa on kokoluokassaan valtava ja hankkeen suuruutta kuvaa myös käytettyjen materiaalien määrät.

– Kooltaan kymmentä jalkapallokenttää vastaava maanalainen työmaa sisältää muun muassa 12 000 metriä ilmanvaihtokanavaa. Työskentelyolosuhteet työmaalla vaihtelevat, sillä luolasto on syvimmillään 40–50 metriä maan alla, Aren projektinjohtaja Jukka Järvinen kertoo.

Lisätietoja:
Jukka Järvinen
projektinjohtaja, Are Oy
p. 040 300 6943
jukka.jarvinen@are.fi