Hyppää sisältöön
  • Tiedotteet
-

12 kesäkuun 2023 5:00

Enerz ja ARE puolittavat Lempäälän Ideaparkin kaukolämmön tarpeen – yritysten ensimmäinen yhteishanke etenee suunnitellusti

Enerz toteuttaa parhaillaan Ideaparkiin Lempäälään laajaa energiahanketta. Hanke parantaa kauppakeskuksen olosuhteita ja pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi, sekä puolittaa kiinteistön lämmitysenergian käytön. Talotekniikkayritys ARE huolehtii hankkeen LV-urakasta. ARE osti vuodenvaihteessa Enerzin osake-enemmistön, ja Ideaparkin hanke on yrityksille ensimmäinen yhteinen.

Energiahankkeessa uudistetaan Ideaparkin rakennusautomaatio sekä rakennetaan lämpöpumppuihin perustuva energiankierrätysjärjestelmä, joka valjastaa hukkaenergian hyötykäyttöön.

”Ideaparkin rakennusautomaatio päivitetään, vedenjäädytyskoneet korvataan ilmavesilämpöpumpuilla, sisäisiä energiakuormia kierrätetään lämpöpumpuilla ja ilmanvaihtokoneiden puhaltimet uusitaan EC-puhaltimilla. Toimenpiteidemme avulla vuosittainen kaukolämmön tarve tulee puolittumaan yli 6 000 MWh:sta alle 3 000 MWh:iin. Pelkästään kaukolämmön osuudella tullaan saavuttamaan säästöä vuositasolla noin 310 omakotitalon lämmitysenergian tarpeen verran. Lisäksi sähköenergiakulutus laskee hankkeen toimenpiteiden jälkeen vuositasolla noin 650 MWh. Hankkeen aikana Ideapark vähentää myös vuosittaisia hiilidioksidipäästöjään yli miljoonalla kilolla”, Enerzin Jesse Petäys kertoo mittavista säästöistä.

Yhteishanke edennyt hyvin

Enerzin toteuttama energiahanke tuo säästöjä, mutta sen ansiosta myös kauppakeskuksen olosuhteet paranevat asiakkaille ja tilojen käyttäjille. ARE valittiin hankkeeseen mukaan kilpailutuksen kautta, ja urakka lämpö- ja vesiputkien osalta saatiin käyntiin jo maaliskuussa.

“Aloitimme hankkeen suunnittelun Enerzillä syksyllä 2022 ja tämä on isoin energiahankkeemme tähän mennessä. Vaikka matkan varrella on ilmennyt jotain pientä pulaa komponenttien saatavuudessa, on kaikki töiden osalta edennyt hienosti aikataulussa. Yhteistyö kohteen LV-urakkaa toteuttavan ARE:n Tampereen yksikön kanssa on ollut mutkatonta ja osaajamme konsultoivat helposti keskenään. Jatkossa voimme tarjota asiakkaillemme entistä kattavampia palveluita kiinteistöjen koko elinkaarelle. Esimerkiksi ARE:n tarjoama huolto ja ylläpito kohteissa hankkeiden päätteeksi on järkevää, kun laitteistot ja järjestelmät ovat jo ammattilaisille tuttuja”, Petäys toteaa.

Ilmavesilämpöpumput nousevat Ideaparkin katolle jättinosturilla

Energiahankkeen valmistuminen häämöttää jo, mutta hankkeessa on vielä konkreettisia ja suuria vaiheita edessä. Syksyllä suoritetaan ilmavesilämpöpumppujen nosto Ideaparkin katolle, joka on 104 000 neliömetrin kaksikerroksinen kiinteistö. Pumput sijoitetaan keskelle laajan rakennuksen kattoa, jolloin nostoille kymmenen metrin korkeuteen tulee kantomatkaa 100 metriä.

”Viisitonnisten pumppujen nostoista huolehtii isoimmat Suomesta löytyvät nosturit. Urakka tullaan suorittamaan hiljaiseen yöaikaan, mutta päivämäärä tarkentuu sää- ja etenkin tuuliolosuhteet huomioiden”, Petäys sanoo.

Lisätiedot:
Jesse Petäys
Project manager, Enerz
p. 040 520 0341