Hyppää sisältöön
  • Tiedotteet
-

5 kesäkuun 2023 5:00

Ledit korvaavat loisteputken – valaisinuudistuksilla jopa 70 %:n energiasäästöt

Vuosi 2023 tuo muutoksia laajasti valaisinloisteputkien käyttöön EU-alueella. Elohopeaa sisältävien loisteputkimallien poistuessa markkinoilta, on nyt aika tarttua toimeen ja toteuttaa ympäristöystävällinen uudistus led-valaisimiin. Ympäristön ohella uudistus säästää myös euroja, sillä oikein asennetulla led-tekniikalla saavutetaan jopa 40–70 % energiansäästöt.

Loisteputkien saatavuusongelmat tulevat hyvin todennäköisiksi vuoden edetessä, ja useita lamppumalleja onkin jo loppunut maahantuojien ja tukkureiden varastoista. Valaisinuudistuksiin onkin järkevää tarttua nopeasti. Useimpiin loisteputkivalaisimiin on tarjolla led-vaihtoehtoja, mutta ennen kuin lamppuja lähdetään tilaamaan, niiden sopivuus ja valaisimien kunto tulee joka tapauksessa tarkastaa ammattilaisen toimesta.

”Uudistuksissa on järkevää korvata vanhemmat valaisimet kokonaan uusilla, sillä niin led-tekniikasta saadaan irti suurin mahdollinen hyöty ja uudistetulla valaistuksella voidaan myös vaikuttaa merkittävästi tilan ilmeeseen. Korvaavia led-putkia ei ole suunniteltu vanhoihin valaisimiin”, ARE:n kehityspäällikkö Harri Launo neuvoo.

Helsinkiläisen kauppakeskuksen valaisinuudistuksella yli 7 000 euron vuosisäästöt

ARE toteutti kevättalvella 2023 valaisinuudistuksen helsinkiläiseen kauppakeskukseen, jossa 2 000 m²:n kokoisen liiketilan loisteputkivalaisimet vaihdettiin led-valoihin. Uudistuksessa vaihdettiin ledeihin noin 260 loisteputkivalaisinta, joiden saatavuus päättyy tämän vuoden aikana.

”Uudistusprojektilla haettiin kustannustehokkuutta, mutta totta kai myös tilan käyttäjien turvallisuuden ja viihtyvyyden lisäämistä. Tilan energiankulutus putosi, vaikka valaisimien lukumäärä ja valaistusteho kasvoi. Nykyisillä Purson led-valaisimilla tilaan saavutetaan yli 7 000 euron säästöt vuositasolla. Asiakas oli työskentelyymme ja lopputulokseen erittäin tyytyväinen, ja keskustelemme parhaillaan vastaavista uudistuksista kauppakeskuksen muihinkin tiloihin”, ARE:n projektipäällikkö Miikka Tamminen kertoo.

Valaisinratkaisujen valinnassa ja asennuksissa auttavat kiinteistöstäsi huolehtivat talotekniikka-ammattilaiset. Arelaiset toteuttavat valaisinuudistukset sujuvasti ja ammattitaidolla, myös joustavasti muiden projektien rinnalla. Lisätietoa hankkeista antavat ARE:n sähköammattilaiset.