Hyppää sisältöön
ARE vastaa yhdessä Metsähallituksen kanssa koko Örön saaren teknisestä ylläpidosta. Kuvassa Örön Kasarmihotelli (kuva: Metsähallitus).
  • Tiedotteet
-

30 syyskuun 2022 5:00

Puolustusvoimien saaresta ulkoilukohteeksi – ARE auttaa ylläpitämään Örön kulttuurihistoriaa

Örön saari sijaitsee Turun ulkosaaristossa, Kemiönsaaren lounaispuolella, linnuntietä noin 60 kilometrin päässä Turusta. Entinen puolustusvoimien kohde siirtyi Metsähallitukselle osaksi Saaristomeren kansallispuistoa vuonna 2015. Miten huolehtia matkailijoiden ja retkeilijöiden tarpeista samalla, kun rakennukset ovat suojeltuja ja matka mantereelle on pitkä?

ARE vastaa yhdessä Metsähallituksen kanssa koko Örön saaren teknisestä ylläpidosta: talotekniikasta, kiinteistönhoidosta ja -huollosta. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ARE:n ansiosta matkailijoille riittää puhdasta vettä ja likavedet puhdistetaan.

”Kyseessä on erittäin haastava kohde. Saarella on parikymmentä museokeskuksen suojelussa olevaa kiinteistöä, joita ei saa puhkoa talotekniikkamuutosten vuoksi. Korjausvelkaa on paljon”, toteaa ARE:n yksikönjohtaja Lassi Kulo.

Örössä on oma puhdasvesilaitos, jonka toiminnasta ARE vastaa. Sen avulla tuotetaan saaren käyttövesi. Likavedetkin puhdistetaan saarella. Sähköt tulevat mantereelta, mutta koska ulkosaaristossa sähkökatkokset ovat yleisempiä kuin mantereella, on niiden varalta varavoimatuotanto, josta ARE myös vastaa.

Ulkosaaren karua viehätysvoimaa

Örö sijaitsee ulkosaaristossa, mikä tuo saaren ylläpidolle sekä haasteensa että oman viehätyksensä.

”Saareen ei pääse noin vain. Me itse operoimme paikallisten veneiden välityksellä, mikä tekee jokaisesta työmatkasta omanlaisensa operaation. Kelirikkoaika tuo omat haasteensa. Mutta onhan siinä oma tunnelmansa käydä töissä ulkosaaristossa, vaikka joulukuun pimeydessä”, Kulo myöntää.

Saaren kunnostustyöstä vastaa Metsähallitus, ja projekti kestää useita vuosia. Tähän mennessä saareen on kunnostettu noin 70-paikkainen vierasvenesatama ja kasarmi on muutettu majoituskäyttöön.

Örö kiinnostaa matkailijoita

Örön saari on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kokonaisuus, ja se on saaren avaamisen jälkeen kiinnostanut runsaasti matkailijoita ja veneilijöitä. Saarella olleesta kasarmista on tehty hotelli, joka tarjoaa yösijan matkailijoille. Matkailijoiden lisäksi saaressa asuu pysyvästi neljä kotitaloutta.

Saarella on telttapaikka, retkeilymaja, huoneistomajoitusta sekä ryhmähuoneita. Lisäksi matkailijoita palvelevat rantakahvila, puoti ja ravintola.

”Saarella on tärkeä kulttuurihistoriallinen ja luonnonsuojelullinen merkitys. On hienoa, että siihen pääsee nyt tutustumaan. Saarella on muun muassa hieno 50-tonninen vanha tykki. Jotta saari säilyttää arvonsa, on tärkeää, että matkailijoiden tarpeista huolehditaan kestävällä tavalla. Matkailuyrittäjä ja Metsähallitus esimerkiksi käyttävät töissään sähkömönkijöitä”, Kulo toteaa.

Puolustussaaresta perhossaareksi

Saari on pitkään ollut puolustusvoimien käytössä ja toiminut muun muassa rannikkotykistön toimipaikkana. Saarella on myös pitkään annettu varusmieskoulutusta.

”Muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö on suorittanut varusmiespalvelustaan Örössä”, Kulo kertoo.

Örön luonto ja kasvillisuus ovat saaren suurin vetonaula. Saaren luonto on hyvin omaperäinen ja alueella on monta eri luontotyyppiä. Jääkausi on muovannut saarelle hiekkadyynejä, joiden päällä on nyt kasvillisuutta.

Sijainti eteläisessä ulkosaaristossa sekä pitkään jatkunut puolustusvoimien toiminnan aiheuttama kulutus ovat luoneet Örölle erilaisia elinympäristöjä, kuten avoimia ketoja sekä niittyjä, joilla viihtyvät harvinaiset kasvit ja perhoslajit.

Saari on paahteinen ja sen niityillä ja kedoilla viihtyvät monet perhoset, joita saarella on yli 1500 eri lajia. Saarta sanotaankin perhosten saareksi.

Sotilaskäytön vuoksi saarella esiintyy myös monia kasveja, jotka ovat muualla harvinaisia. Harvinaisin Örön kasveista on merivehnä, jota ei tavata missään muualla Suomessa.

Lisätietoja:
Lassi Kulo
yksikönjohtaja, ARE
lassi.kulo@are.fi
p. 040 300 5867

Sanja Forsström
erikoissuunnittelija, Varsinais-Suomi
Rannikon Luontopalvelut
Metsähallitus
sanja.forsstrom@metsa.fi
p. 040 593 2214

https://www.luontoon.fi/oro
https://www.visitoro.fi/