Hyppää sisältöön
  • Uutiset
-

5 tammikuun 2024 7:00

Tarkkuus on valttia työssä ja vapaa-ajalla: ARE:n kylmälaiteasentaja toimii potkunyrkkeilyn kansainvälisenä A-tuomarina

”Urani arelaisena alkoi jo varhain. Isäni työskentelee Jyväskylän ARE:lla, myös veljeni työskenteli täällä aiemmin. ARE:lle minäkin päädyin kesätöiden ja opintojeni työharjoitteluiden kautta. Yritys on tässä kaupungissa muutenkin tuttu, sillä moni tuntee tai vähintään tietää jonkun täällä työskennelleen. Kaupunkikuvassa ARE tulee vastaan lähinnä joissain paikkojen nimissä”, Jussi Maula kertoo viitaten yli satavuotiaan perheyrityksen historiaan sen perustamiskaupungissa Jyväskylässä.

Jussi opiskeli sähkö- ja automaatioasentajan perustutkinnon, ja valmistuttuaan vuonna 2014 hän aloitti työt ARE:lla sähköasentajana. Reilun neljän vuoden jälkeen Jussi siirtyi oppisopimuksella kylmäpuolelle, ja valmistui kylmälaiteasentajaksi vuonna 2021.

”Työpäiväni noudattavat periaatteessa aina tuttua kaavaa, mutta tietysti muutoksia ja monipuolisuutta tehtävissä riittää. Omassa asiakkuudessani on huollettavana noin 350 jäähdytyslaitetta, ja näiden vuosihuoltojen lisäksi tulevat tarvittavat korjaustyöt sekä muualta tulevat vikakeikat. Työpäiviin sisältyy paljon liikkumista, mutta työsuunnittelun ja järjestyksen voi aika pitkälle päättää itse. Esihenkilömme antaa meille vastuuta, mikä on toiminut tosi hienosti. Lisäksi meillä on hyvä yhteishenki porukkamme kesken. Esimerkiksi huoltokohteita koskeva informaatio kiertää keskuudessamme hyvin, mikä helpottaa aina seuraavan kohteeseen menijän työtä”, Jussi kertoo.

”Työssäni on monta mieluista asiaa. Yksi niistä on työn fyysisyys, sillä tykkään käsillä tekemisestä. Työtehtäviin sisältyy lisäksi paljon mielenkiintoista pulmienratkontaa: useissa kylmälaitteiden vikatilanteissa juurisyyn löytäminen nousee avainasemaan, sillä sitä kautta saadaan korjattua monta muutakin ketjureaktion tavoin syntynyttä ongelmaa.”

Potkunyrkkeily vei mennessään

Jussi aloitti potkunyrkkeilyn 11-vuotiaana. Kimmoke uuden lajin kokeilemiseen tuli kotoa, jossa isä oli jo lajin harrastaja. Säännöllinen treenaaminen ja kilpaileminen vähenivät muutaman harrastusvuoden jälkeen, mutta lajikulttuuri oli muutoin vienyt jo mennessään. Jussi jatkoi lajin parissa harrastajapuolella, sekä osallistui seuratoiminnan vetämiseen.

Jussin tuomarointiura alkoi ensin pienemmissä potkunyrkkeilyn kilpailuissa. Arvostelutuomarikoulutuksen hän suoritti vuonna 2014, ja Suomen kansalliselle tasolle riittävän kehätuomarikoulutuksen vuonna 2018. Tuolloin samana vuonna Suomen potkunyrkkeilyliitto halusi kasvattaa tuomaritoimintaansa, ja päätti lähettää suomalaisen tuomarin mukaan Unkarin World Cupiin. Jussin tuomarointi Unkarissa sujui niin hyvin, että Italian päätuomari kutsui hänet tuomaroimaan myös World Cupia Italiaan.

Vuonna 2022 Jussi palkittiin Italiassa nuorten MM-kilpailuissa parhaaksi mieskehätuomariksi, ja hän sai samalla korotuksen kansainväliseen tuomarin A-luokkaan. Tällä hetkellä Jussi tuomaroi potkunyrkkeilyssä kansallisesti ja kansainvälisesti, ja kilpailuita kertyy noin 10 vuodessa. Kisoihin lukeutuu sekä World Cupeja ja arvokilpailuita.

”Tuomarityössä kiehtoo sen nopeus ja pikkutarkkuus: reagoinnin täytyy olla huippuluokkaa, ja samoin tuomarilta vaaditaan hyvää virhesilmää. Ottelutilanteisiin on saatava nopea päätös, ja tuon päätöksen pitää syntyä sekunneissa. Tuomarityö vaatii tietysti myös jatkuvaa sääntöihin perehtymistä, sillä niiden tulee olla kirkkaana mielessä.”

”Potkunyrkkeily on antanut minulle matkan varrella lajina paljon, ja tavoitteenani on auttaa ja mahdollistaa muillekin tavoitteisiinsa pääsy. Ja tietysti saamaan lajista yhtä hienoja kokemuksia, mitä itsekin olen saanut”, Jussi sanoo.