Hyppää sisältöön

Uratarinoita ARE:lta: Viivi toimii ARE:n projektijohtajana

”Projekteissa pystyy kehittämään itseään ja omaa osaamistaan. Näitä arvokkaita oppeja vien mukanani aina uusiin alkaviin hankkeisiin.”

Viivi-Maria Viitala, projektijohtaja, PMO

Varhain alalle

ARE:n PMO:ssa projektijohtajana toimiva Viivi päätyi rakennusalalle jo varhain. Viivin perheellä on jo kolmannessa sukupolvessa toimiva LVI-alan yritys, jonka Viivin vanhemmat perustivat vuonna 1974. Myös useat Viivin sukulaiset ja perheenjäsenet toimivat samalla alalla.

Pohjanmaalta etelään

”Lapsuuteni vietin vanhempieni lvi-myymälässä putken osilla leikkien, joten kiinnostukseni rakennusalalle on tullut verenperintönä”, Viivi kertoo.

Viivi opiskeli Seinäjoen ammattikorkeakoulussa rakennuslinjalla, ja lvi-puolen tunnuttua erityisen kiinnostavalta hän keskittyi opinnoissa lvi-tekniikkaan. Ensimmäisessä kesätyössään, silloisessa Lemminkäinen Talotekniikassa, Viivi tuurasi lvis-huoltopäälliköitä. ARE osti yrityksen, ja viimeisenä opiskeluvuonnaan Viiville avautui mahdollisuus toimia ARE:n Seinäjoen kiinteistöhuoltopuolella palvelupäällikkönä.

”Työskentely erilaisissa asiakkuuksissa päivittäisen ylläpidon parissa oli monipuolista ja asiakastyö kiinnostavaa. Pidän tätä työkokemukseni osalta erittäin tärkeässä roolissa, sillä kyseisessä tehtävässä pääsin tutustumaan kiinteistöjen talotekniikkaan kokonaisvaltaisesti. Korjaus- ja muutostöissä pitää itse ratkaista paras toteutustapa, ja oppainani toimivat erittäin ammattitaitoiset asentajat, joilta insinööriopiskelijana pääsin oppimaan työstä käytännössä. Myös tiivis työskentely asiakkuuksissa opetti asiakaspalvelutyön tärkeydestä talotekniikka-alalla.”

Vaikka Viivi viihtyikin hyvin kiinteistönhuoltopuolella Seinäjoella, alkoi maiseman vaihdos opintojen loppupuolella houkutella.

”Huomasin Vantaan kiinteistöpalveluiden ilmanvaihtoyksikössä avoimen projektinhoitajan paikan. Päätin tarttua mahdollisuuteen ja muutin pääkaupunkiseudulle. Vuosina 2015–2018 toimin ARE:lla lvi-projektinhoitajana kiinteistöpalveluiden projekteissa. Vuonna 2018 perustettiin modernisointiyksikkö, jossa toimin projekti- ja talotekniikkapäällikkönä isompien ja monimuotoisempien saneeraushankkeiden parissa.”

Vuonna 2020 Viivi aloitti yksikönpäällikkönä IV-urakoinnissa, ja vanhempainvapaan jälkeen Viivi nimitettiin projektijohtajaksi ARE:n Projektiliiketoiminnan sisällä toimivaan Project Management Office -toimintoon, eli PMO:hon.

Uniikit projektikohteet

”Projekteissa minulla on ollut etua ongelmanratkaisukyvystäni ja asiakaspalveluhenkisyydestäni. Myös kotoa tarttunut yrittäjähenkisyys on ohjannut tunnolliseen ja tulokselliseen tekemiseen omassa työssä. Koska jokainen projekti on uniikki, niissä ei automaattisesti toimi samat ratkaisut. Projekteissa pääsee käyttämään omaa luovuuttaan kokonaisuuden kehittämiseksi.”

”Monien erilaisten projektien ja tehtävien myötä olen toiminut erilaisten sidosryhmien kanssa, niin oman tiimin kuin asiakkuuksienkin kesken. Kaikista näistä kohtaamisista olen saanut arvokasta oppia ja kehittynyt jatkuvasti, ja se on asia mitä vien aina mukanani uusiin käynnistyviin projekteihin.”

ARE:a Viivi kehuu monipuoliseksi yritykseksi, jossa pääsee kehittymään.

”Jos on vain mielenkiintoa ja halua ottaa haasteita vastaan, niin ARE:lla on hyvät mahdollisuudet uralla kehittymiseen oman mielenkiinnon mukaan. Täällä ei myöskään tarvitse toimia yksin, vaan talossamme on mieletön määrä monipuolista osaamista. Itse ei tarvitse olla joka alan asiantuntija, ja aina voi rohkeasti kysyä neuvoa tai toista näkökulmaa työkaverilta. Työn monipuolisuus ja työyhteisömme ovat ne syyt, miksi olen viihtynyt ARE:lla viimeiset kahdeksan vuotta.

Viiville 3 kysymystä

Olen toiminut kahdeksan vuoden aikana viidessä eri työtehtävässä, ja sen myötä monissa isoissa ja pienemmissä projekteissa. Parasta näissä kaikissa on ollut onnistumiset yhdessä koko tiimin kesken, sekä tietysti asiakkaalta saatu positiivinen palaute.

Työpäiviini kuuluu tällä hetkellä enemmän toimistopäiviä kuin niin sanottua kenttätyötä. Työpäivät alkavat lähes poikkeuksetta Teams-kokouksilla, jotka lisääntyivät korona-ajanjakson myötä. Projektien raportointiin menee paljon aikaa, ja nykyisellä työmaallani vierailen noin kerran viikossa.

Kiinnostavinta tässä roolissa on se, että hankkeisiin pääsee mukaan jo alkuvaiheessa kehittämään optimaalisinta toteutustapaa. Toteutusvaiheessa projektijohtaja ohjaa tuotantoa toimimaan tämän mallin mukaisesti, ja projektijohtaja toimii myös linkkinä asiakkaaseen koko projektin ajan.

Kun projektiin on sitoutunut vastuuhenkilö jo tarjousvaiheesta lähtien, se luo hyvät edellytykset projektin onnistumiselle ja yhteistyölle asiakkaan kanssa.