Hyppää sisältöön
Aren toiminnalla on merkittävä vaikutus asiakkaiden ja yhteiskunnan hiilijalanjälkeen.
  • Tiedotteet
-

9 toukokuun 2022 5:00

Aren kestävän kehityksen ohjelma: Are tuo kiinteistöjen energiateot näkyviin

Aren toiminnalla on merkittävä vaikutus asiakkaiden ja yhteiskunnan hiilijalanjälkeen. Tämän tehostamiseksi Aren ylläpito- ja huoltotoiminnassa otettiin käyttöön energiatehokkuushankkeiden raportointi, jonka avulla saadaan tietoa eri organisaatiotasoilla saavutetuista energiasäästöistä.

Aren ylläpito- ja huoltotoiminnassa käytetään huollonohjausjärjestelmää, joka kuuluu osaksi Aren automatisoitua huoltotoimintaa. Järjestelmässä uutena ominaisuutena on kohteen energiatehokkuuden raportointi, jonka tavoitteena on muodostaa kokonaisvaltainen näkemys Aren tuottamista energiasäästöistä. Kerättyjä tietoja voidaan raportoida ja hyödyntää asiakkuus-, kohde- ja koko Aren tasolla.

– Kestävän kehityksen edistäminen on Aren strateginen painopistealue, ja energiatietojen kerääminen auttaa meitä siinä työssä. Kerätyistä tiedoista saatujen tunnuslukujen avulla saamme toteutettua vertailua, ja sitä myöten tehostettua omaa ja asiakkaidemme toimintaa, Aren kehityspäällikkö Tommi Vesterbacka kertoo.

Talotekniikkaa tarvitaan ympäristövaikutusten pienentämiseen

Suomella on kunnianhimoiset hiilineutraaliustavoitteet, joiden saavuttaminen edellyttää kiinteistöjemme entistä järkevämpää käyttöä. Rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta, ja rakennukset aiheuttavat yli 30 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Valtaosa rakennusten ympäristövaikutuksista syntyy käytön aikana, joten talotekniikka-ammattilaisilla on merkityksellinen rooli tavoitteiden saavuttamisessa.

Arella energiatietojen raportointi kuuluu jatkossa huollonohjausjärjestelmän työnavaukseen. Uuteen työtilaukseen lisätään tiedot kohteen energiatehokkuuden vaikutuksista ja kuvaus energiatehokkuushankkeesta. Lisäksi järjestelmään merkitään arvioitu suuruusluokka saavutetuista säästöistä sähkö-, lämpö- ja jäähdytysenergian sekä veden kulutuksessa.

– Itse asiassa suuri osa työstämme pienentää sähkö-, lämpö- ja jäähdytysenergian sekä veden kulutusta. Tuomalla nämä luvut konkreettisesti näkyviin ympäristöteot ja -tavoitteet eivät jää pelkästään kauniiksi sanoiksi suunnitelmiin. Kohteiden energiavaikutusten merkitseminen on pieni lisäys vakioraportointiin, mutta sillä saadaan merkittäviä tietoja oman ja asiakkaidemme ympäristölupauksen lunastamiseen, Aren kehityspäällikkö Harri Launo toteaa.

Julkaisimme huhtikuussa ensimmäisen Aren kestävän kehityksen ohjelman. Kerromme ohjelmaamme kuuluvien sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristövastuun alueista sekä tavoitteistamme vuosille 2022–2025. Tämäkin uutinen on osa ympäristövastuun teemaamme.