Hyppää sisältöön
Energiansäästöt täytyy tehdä olosuhteet edellä ja käyttäjien mukavuus huomioiden
  • Tiedotteet
-

24 toukokuun 2021 6:00

Oletko aina säästänyt kiinteistön energiaa väärin? – asiantuntija jakaa viisi vinkkiä, joilla onnistut

Vastuullisuusraporttien ja yleisen ympäristötietouden myötä yhä useampi yritys pohtii, miten vähentää omaa hiilijalanjälkeään. Tässä kiinteistön energiankulutuksella ja sen vähentämisellä on erittäin iso rooli: esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kiinteistön energiankulutus muodostaa noin 60 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Energian säästämiseksi tehdään siis paljon, sekä ekologisuuden että säästöjen innostamina. Varsin usein energiankulutuksen vähentämisessä myös mokaillaan. Kiinteistöjen ylläpitopalveluita tarjoavan talotekniikkayritys Aren kehityspäällikkö Harri Launo listaa viisi yleisintä virhettä, jotka kiinteistön ylläpidossa tehdään.

  1. Hyödynnä energiakatselmus. Usein energiakatselmuksien jälkeen niissä esiin nousseista kehityskohdista tartutaan vain osaan, eikä aina niihinkään. Kun energiakatselmus on tehty, se kannattaa hyödyntää täysimääräisesti.

  2. Muista rakennuksen käyttäjät. Kiinteistöissä säästetään energiaa usein eurot edellä. Rakennukset ovat kuitenkin olemassa asumista tai muuta käyttöä varten, siksi energiansäästöt täytyy tehdä olosuhteet edellä ja käyttäjien mukavuus huomioiden. Ei auta, jos energiaa ja rahaa säästyy, jos lopputuloksena ovat tyytymättömät käyttäjät.

  3. Hyödynnä oikeita ammattilaisia. Tietoa on, muttei tekijöitä. Kiinteistöjen ylläpidosta on usein valtava määrä dataa, mutta tieto jätetään hyödyntämättä. Energiankulutuksen vähentäminen kannattaa vastuuttaa joko sisäisesti tai ulkoisesti.

  4. Ennakoi. Talvi yllättää joka vuosi autoilijat, mutta niin myös kiinteistön ylläpidon. Älykäs ylläpito ennakoi muutokset, olipa kyse lomakauden tyhjentämästä toimistosta, kiristyvistä pakkasista, hellekaudesta tai kiinteistön vanhenemisesta johtuvista korjaustarpeista.

  5. Viesti fiksusta energiansäästöstäsi! Kun kehitystyötä tehdään, siitä vaietaan. Hyvä työ kannattaa tehdä näkyväksi, kertoa sekä käyttäjille että muille sidosryhmille. Kun energiasäästöistä kerrotaan, se innostaa ja inspiroi ekotekoihin muutenkin.