Hyppää sisältöön
Vuoden 2022 ensimmäisellä vuosipuoliskolla arelaiset tekivät upeasti yli 8 650 turvallisuushavaintoa.
  • Uutiset
-

11 heinäkuun 2022 5:30

Turvallisuushavaintojen tekeminen vakiinnuttaa paikkaansa arelaisten työpäivissä

Arelaisia palkitaan ennakoivien turvallisuushavaintojen ilmoittamisesta. Ennakoivat turvallisuushavainnot käsittävät kaikki ne työturvallisuuden toimenpiteet, joilla voidaan välttää tapaturmatilanteisiin joutumista. Aktiivisuus havaintojen tekemisessä on edesauttanut myös raportoinnin asettumista osaksi arelaisten työpäivien arkea.

Jyväskylässä Aren palvelupäällikkönä toimiva Petri Palomäki kertoo raportoinnin helppouden ja nopeuden vaikuttavan positiivisesti turvallisuushavainnointien tekoon.

”Raportointi on puhelimella niin sujuvaa, että se osaltaan nostaa myös motivaatiota havaintojen tekemiseen. Usein turvallisuushavainnot kohdistuvat esimerkiksi vaaran paikkoja aiheuttaviin kynnyksiin, mataliin kulkuväyliin tai vääriin paikkoihin sijoitettuihin tavaroihin.”

Petri kertoo oman tarkkaavaisuuden lisääntyneen havaintojen tekemisen myötä.

”Pienillä teoilla voi vaikuttaa kaikkien kiinteistön käyttäjien turvallisuuteen. Lisäksi tapaturmat johtuvat usein pieniä asioista. Vaikka tapaturmasta aiheutuisikin päivänkin poissaolo, voisi senkin välttää ajoissa tehdyllä turvallisuushavainnolla.”

Petri kiittää myös kollegoidensa sekä Aren suhtautumista työturvallisuuteen liittyen.

”Joka asiaan löytyy tarvittavat turvavälineet, eikä meillä näe huoletonta turvallisuuskäytöstä.”

Turvallisuusseikat kuntoon jo ennen työn aloitusta

Aren lappeenrantalainen putkiasentaja Arttu Neuvonen on raportoinut alkuvuonna jo 207 turvallisuushavaintoa. Arttu kertoo turvallisuushavaintojen raportoinnin vakiintuneen osaksi hänen omia työkäytäntöjään.

”Esimerkiksi ennen työn aloitusta tulee tarkastettua kyseiseen työprojektiin liittyvät turvallisuusseikat”, Arttu sanoo.

Turvallisuushavaintojen tekeminen vaikuttaa Artun mukaan myös omaan turvallisuuskäyttäytymiseen.

”Ympäristön ja työkohteen havainnoinnista on tullut rutiinia. Viimeisimpiin raportointeihini lukeutuvat suojaamattomiin sähköjohtoihin ja tulppaamattomiin putken päihin liittyvät havainnot.”

Turvallisuushavaintojen määrissä positiivista kehitystä

Viime vuonna Suomen noin 2 800 arelaista tekivät yli 16 200 turvallisuushavaintoa. Vuoden 2022 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana havaintoja raportoitiin yli 8 650 kappaletta.

”Havaintojen määrä on kasvanut vuosittain siitä, kun malli otettiin käyttöön Arella vuonna 2018. Turvallisuushavainnoista raportoiminen alkaa selvästi saamaan jalansijaa arelaisten työtavoissa ja -käytännöissä”, Aren turvallisuuspäällikkö Mikko Tiainen iloitsee.

Julkaisimme huhtikuussa ensimmäisen Aren kestävän kehityksen ohjelman. Kerromme ohjelmaamme kuuluvien sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristövastuun alueista sekä tavoitteistamme vuosille 2022–2025. Tämäkin uutinen on osa sosiaalisen vastuun teemaamme.