Hyppää sisältöön

Keilaniemen tunneli, Espoo

Are vastasi Espoon Keilaniemeen avatun, lähes puolen kilometrin mittaisen liikennetunnelin sähköurakoinnista.

ARE huolehti tunnelin sähkötiloista, sähkönjakelusta sekä yleis- ja turvavalaistuksesta. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa LVI-laitteiden sähköistys sekä kaasusammutus-, äänievakuointi-, paloilmoitin- ja yleiskaapelointijärjestelmät. Hankkeen toteutti AREn toimitilarakentamisen sähköyksikkö Vantaalla.

”Näin suuressa projektissa erityisen tärkeää on aktiivinen aikataulun seuranta sekä muiden tekijöiden ja teknisten rajapintojen huomioiminen. Myös lisä- ja muutosprosessien hallinta niin talouden kuin toteutuksenkin näkökulmasta on ehto projektin onnistumiselle”, kertoo SRV projektipäällikkö Olli Sihvola

Kohteesta nollavirheluovutus

Kohteen vaativuutta on lisännyt se, että tunnelin sähköjärjestelmät muistuttavat ominaisuuksiltaan teollisuusympäristöjen järjestelmiä. ARE, tilaaja SRV Infra sekä käyttäjän edustajat testasivat niiden toimintaa useita viikkoja kestäneissä järjestelmätodennuksissa sekä yhteiskoekäytöissä, joissa pieninkin laatuvirhe tai toiminnallinen virhe olisi ollut esteenä liikennekäyttöön avaamiselle.

Kohde luovutettiin toukokuussa nollavirheluovutuksena: kaikki valvojien ja viranomaisten kierroksillaan havaitsemat virheet ja puutteet oli korjattu tunnelin luovutukseen mennessä. 

ARE:lla on jatkossakin merkittävä rooli tunnelin toiminnassa, teknisten järjestelmien käytettävyyden ja kunnossapidon osalta. Aiempia vastaavia ARE:n urakoimia hankkeita ovat muun muassa Tampereen rantatunneli ja Länsimetron ykkösvaihe, ratalinja.

Faktat hankkeesta

ARE:n rooli: huolehti sähkötiloista, sähkönjakelusta sekä yleis- ja turvavalaistuksesta, lisäksi LVI-laitteiden sähköistys sekä kaasusammutus-, äänievakuointi-, paloilmoitin- ja yleiskaapelointijärjestelmät

Ajankohta: Kohde luovutettiin toukokuussa 2019 nollavirheluovutuksena

460

metrinen tunneli, jonka lävitse kulkee noin 35 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Yhteiskumppanin kertomaa

”Näin suuressa projektissa erityisen tärkeää on aktiivinen aikataulun seuranta sekä muiden tekijöiden ja teknisten rajapintojen huomioiminen.”

projektipäällikkö Olli Sihvola, SRV