Hyppää sisältöön

Blominmäen jätevedenpuhdistamo, Espoo

Uusi puhdistamo käsittelee noin 400 000 asukkaan jätevedet Espoossa ja lähialueilla.

Moderni Blominmäen puhdistamo on sekä puhdistusteholtaan että kapasiteetiltaan tehokkaampi korvaaja Suomenojan jätevedenpuhdistamolle.

Puhdistamo käsittelee noin 400 000 asukkaan jätevedet Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Siuntion ja Länsi-Vantaan alueilta.

Espoon Blominmäkeen valmistuneen jätevedenpuhdistamon rakennustyöt aloitettiin vuonna 2018, kun alueen YIT:n louhintatyöt valmistuivat. Puhdistamon rakennuttajana toimi HSY ja projektinjohtourakoitsija YIT valitsi talotekniikan projektinjohtokumppanikseen ARE:n, jolla on kokemusta vaativien kalliotilahankkeiden talotekniikkatoteutuksesta. ARE vastaa puhdistamon LVI-, sprinkleri-, sähkö-, instrumentointi- ja automaatiotöistä.

Puhdistamon tila on louhittu pääosin kallion sisään ja varsinainen vedenpuhdistus tapahtuu maan alla. Maanpäällisissä osissa sijaitsevat muun muassa hallinto-, korjaamo-, lietteenkuivaus- ja voimalarakennukset. Blominmäen maanalaiset tilat mahdollistavat laajentamisen tulevaisuudessa jopa yli miljoonan asukkaan jätevesille. Puhdistamolla käytettävä uusin teknologia auttaa erityisesti typen ja fosforin poistossa jätevedestä. Tavoite on puhdistaa yli 96 prosenttia sisältämästä fosforista ja orgaanisesta aineesta sekä yli 90 prosenttia typestä.

Blominmäen monivuotinen projekti on valmistuttuaan Pohjoismaiden nykyaikaisimpia jätevedenpuhdistamoita. Työmaa on kokoluokassaan valtava ja hankkeen suuruutta kuvaa myös käytettyjen materiaalien määrät.

– Kooltaan kymmentä jalkapallokenttää vastaava maanalainen työmaa sisältää muun muassa 12 000 metriä ilmanvaihtokanavaa. Työskentelyolosuhteet työmaalla vaihtelevat, sillä luolasto on syvimmillään 40–50 metriä maan alla, ARE:n projektinjohtaja Jukka Järvinen kertoo.

FAKTAT HANKKEESTA:

Hankkeen nimi: Blominmäen uusi jätevedenpuhdistamo

Sijainti: Pohjois-Espoo, Kehä III:n ja Turun moottoritien läheisyydessä

Rakennuttaja: HSY

Projektinjohtourakoitsija: YIT

Roolimme hankkeessa: ARE vastaa puhdistamon LVI-, sprinkleri-, sähkö-, instrumentointi- ja automaatiotöistä.

Ajankohta: 2018–2023

12 000


metriä ilmanvaihtokanavaa