Hyppää sisältöön
EduCity

EduCity, Turku

Uuden ajan kampusrakennus EduCity on rakennettu energiapihiksi.

Turun Kupittaan kampusalueella sijaitseva EduCity -rakennuksen sydämessä sykkii ARE Sensus talotekniikkajärjestelmä, joka pitää huolta kiinteistön olosuhteista ja energiatehokkuudesta.


ARE Sensus® matalaenergiajärjestelmä tarjoaa kohteeseen kokonaisvaltaisen ja kestävän ratkaisun sisäolosuhteiden ja energianhallintaan.

– Lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa ja valaistusta säätelevällä talotekniikalla on iso merkitys, kun rakennusten energiatehokkuutta halutaan parantaa. Are Sensus® matalaenergiakeskus hallitsee keskitetysti rakennuksen kaikkia energiavirtoja. Järjestelmä hyödyntää rakennuksen käytössä syntyviä hukkalämpöjä sekä ulkoilman viileyttä: tämän seurauksena ostoenergian määrä vähenee noin neljänneksellä perinteiseen talotekniikkajärjestelmään verrattuna, kertoo ARE:n suunnittelupäällikkö Heikki Mäki.

Toimiva talotekniikka luo miellyttävät olosuhteet opetus-, tiimityöskentely- sekä toimisto- ja neuvottelutilohin. Niiden kokoja ja käyttötarkoituksia voidaan myöhemmin muuttaa hyvin pienin talotekniikkamuutoksin.

Kiinteistön eri tiloissa syntyy paljon lämpöä ihmisitä, valaistuksesta, laitteista sekä auringosta. Moottorilaboratoriossa testataan suuria moottoreita ja energialaboratoriossa tutkitaan geoenergiaa, lämpöpumppuja ja kattilalaitosta. Kaikissa tiloissa syntynyttä lämpöä hyödynnetään Sensus-järjestelmän avulla rakennuksen lämmityksessä. Samalla tiloja jäähdytetään vedottomasti ilmaisella vapaajäähdytyksellä ARE Sensus® -järjestelmän paneeleiden ja matalaenergiakeskuksen avulla.

EduCitylle LEED Platinum -ympäristösertifikaatti

LEED on yhdysvaltalainen sertifiointijärjestelmä, joka pyrkii vähentämään rakentamisen ja kiinteistöjen käytön aiheuttamaa ympäristökuormitusta. EduCitylle on myönnetty LEED:n Platina-taso, joka on kiinteistöjen korkein mahdollinen ympäristöluokitus. Se kertoo muun muassa rakennuksen erinomaisesta energia-, materiaali- ja vesitehokkuudesta.

– ARE Sensus® on ympäristöystävällinen, ja sen avulla voidaan madaltaa kiinteistön hiilijalanjälkeä sekä tukea kiinteistölle asetettuja ympäristötavoitteita. Energiatehokkuuteen vaikuttavat Sensus-järjestelmän lisäksi olosuhteisiin reagoiva led-valaistus ja hyvä lämmöneristys. Myös rakennuksen katolle asennettavat aurinkopaneelit, lähellä tuotetut materiaalit sekä hiilinieluna toimiva terassien maksaruohokate lisäsivät EduCityn pisteitä sertifikaattia haettaessa, Turun Teknologiakiinteistöjen kiinteistöjohtaja Olli Rosenberg kertoo.

FAKTAT

Hanke: EduCity (Koy Kupittaan Asemankulma)

Rakennuttaja: Turun Teknologiakiinteistöt Oy

Rakentaja: YIT

ARE:n rooli: Putki-, ilmanvaihto-, sähkö- automaatio- sprinkleriurakoinnin suunnittelu ja toteutus ARE Sensus® talotekniikkajärjestelmällä

Urakkamalli: KVR-urakka (= kokonaisvastuu-urakka)

Koko/laajuus: 26.900 brm²

Ajankohta: 2018-2020

LEED

Platinum -ympäristösertifikaatti

Tyytyväinen asiakkaamme

”Are Sensus® on ympäristöystävällinen, ja sen avulla voidaan madaltaa kiinteistön hiilijalanjälkeä sekä tukea kiinteistölle asetettuja ympäristötavoitteita.”

kiinteistöjohtaja Olli Rosenberg, Turun Teknologiakiinteistöt