EduCity, Turku

LEED
Platinum -tason ympäristösertifikaatti
Educitylle on myönnetty
Uuden ajan kampusrakennus EduCity rakennettiin energiapihiksi
Sensuksen matalaenergiakeskus hallitsee keskitetysti rakennuksen kaikkia energiavirtoja.
Are Sensus® on ympäristöystävällinen, ja sen avulla voidaan madaltaa kiinteistön hiilijalanjälkeä sekä tukea kiinteistölle asetettuja ympäristötavoitteita.
kiinteistöjohtaja Olli Rosenberg, Turun Teknologiakiinteistöt

Turun Kupittaan kampusalueella sijaitseva EduCity otettiin käyttöön elokuussa 2020. Rakennuksen sydämessä sykkii Are Sensus talotekniikkajärjestelmä, joka pitää huolta kiinteistön olosuhteista ja energiatehokkuudesta.

Are Sensus® matalaenergiajärjestelmä tarjosi kohteeseen kokonaisvaltaisen ja kestävän ratkaisun sisäolosuhteiden ja energianhallintaan.

– Lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa ja valaistusta säätelevällä talotekniikalla on iso merkitys, kun rakennusten energiatehokkuutta halutaan parantaa. Are Sensus® matalaenergiakeskus hallitsee keskitetysti rakennuksen kaikkia energiavirtoja. Järjestelmä hyödyntää rakennuksen käytössä syntyviä hukkalämpöjä sekä ulkoilman viileyttä: tämän seurauksena ostoenergian määrä vähenee noin neljänneksellä perinteiseen talotekniikkajärjestelmään verrattuna, kertoo Aren suunnittelupäällikkö Heikki Mäki.

Toimiva talotekniikka luo miellyttävät olosuhteet opetus-, tiimityöskentely- sekä toimisto- ja neuvottelutilohin. Niiden kokoja ja käyttötarkoituksia voidaan myöhemmin muuttaa hyvin pienin talotekniikkamuutoksin.

Energialähteet liitettiin Are Sensus® -järjestelmään, joka hyödyntää rakennuksen ilmaisenergioita

Kiinteistön eri tiloissa syntyy paljon lämpöä ihmisitä, valaistuksesta, laitteista sekä auringosta. Moottorilaboratoriossa testataan suuria moottoreita ja energialaboratoriossa tutkitaan geoenergiaa, lämpöpumppuja ja kattilalaitosta. Kaikissa tiloissa syntynyttä lämpöä hyödynnetään Sensus-järjestelmän avulla rakennuksen lämmityksessä. Samalla tiloja jäähdytetään vedottomasti ilmaisella vapaajäähdytyksellä Are Sensus® -järjestelmän paneeleiden ja matalaenergiakeskuksen avulla.

EduCitylle LEED Platinum -ympäristösertifikaatti

LEED on yhdysvaltalainen sertifiointijärjestelmä, joka pyrkii vähentämään rakentamisen ja kiinteistöjen käytön aiheuttamaa ympäristökuormitusta. EduCitylle on myönnetty LEED:n Platina-taso, joka on kiinteistöjen korkein mahdollinen ympäristöluokitus. Se kertoo muun muassa rakennuksen erinomaisesta energia-, materiaali- ja vesitehokkuudesta.

– Are Sensus® on ympäristöystävällinen, ja sen avulla voidaan madaltaa kiinteistön hiilijalanjälkeä sekä tukea kiinteistölle asetettuja ympäristötavoitteita. Energiatehokkuuteen vaikuttavat Sensus-järjestelmän lisäksi olosuhteisiin reagoiva led-valaistus ja hyvä lämmöneristys. Myös rakennuksen katolle asennettavat aurinkopaneelit, lähellä tuotetut materiaalit sekä hiilinieluna toimiva terassien maksaruohokate lisäsivät EduCityn pisteitä sertifikaattia haettaessa, Turun Teknologiakiinteistöjen kiinteistöjohtaja Olli Rosenberg kertoo.

FAKTAT HANKKEESTA:
Hankkeen nimi: EduCity (Koy Kupittaan Asemankulma)
Sijainti: Joukahaisenkatu 7, Turku
Rakennuttaja: Turun Teknologiakiinteistöt Oy
Rakentaja: YIT
Aren rooli hankkeessa: Putki-, ilmanvaihto-, sähkö- automaatio- sprinkleriurakoinnin suunnittelu ja toteutus Are Sensus® talotekniikkajärjestelmällä
Urakkamalli: KVR-urakka (= kokonaisvastuu-urakka)
Koko/laajuus: 26.900 brm²
Ajankohta: 2018-2020

 

Jaa tämä:
Lisätietoa ratkaisuista
Are Sensus®